Regjeringen forbyr opphold på hytte utenfor hjemkommune

Skiløpere i hopetall var lørdag på skitur ved Sjusjøen. Både folk i Corona-karantene og tilreisende turister var ute og benyttet de flotte løypene i solskinnet.

Skiløpere i hopetall var lørdag på skitur ved Sjusjøen. Både folk i Corona-karantene og tilreisende turister var ute og benyttet de flotte løypene i solskinnet. Foto:

Av

Helseminister Bent Høie (H) forbyr opphold på hytte utenfor hjemkommune. Det blir ingen dispensasjonsmuligheter.

DEL

Det gjøres noen unntak, blant annet for familier hvor ett familiemedlem er bekreftet smittet, men ikke de andre.

Da kan resten av familien være på hytta slik at man unngår at de også blir smittet, mens den som er syk må være hjemme, opplyste statsråden på en pressekonferanse torsdag.

– Da vil man forhindre at friske familiemedlemmer smittes ved å bruke samme bad og kjøkken, for eksempel, sier Høie.

Man kan bli bøtelagt dersom man bryter forbudet.

Sender ikke ut politiet

– Mange spør seg nå: Skal vi sende politiet på jakt etter hyttefolk? Det skal vi ikke. Det er jo slik at de fleste i Norge er lovlydige, og derfor tror vi at et forbud vil bli fulgt av de aller, aller fleste, sier justisminister Monica Mæland (H).

Høie, Mæland og også statsminister Erna Solberg (H) har de siste dagene gjentatt i sterke ordelag beskjeden om at hytteturister må reise hjem.

Etter å ha forhørt seg med fylkesmennene, besluttet Høie torsdag å innføre et forbud. Sju av ti fylkesmenn ba om at forskriften måtte innføres.

Hensyn til kapasitet i helsetjenesten

Mange har de siste dagene bedt hyttekommunen om dispensasjon. Vanlige argumenter er at man er mindre utsatt for smitte på hytta enn hjemme, men helseministeren avviser at man kan legge vekt på dette.

– Det handler ikke om det. Det handler om hensynet til små kommuner som har mange fritidseiendommer. De har ikke kapasitet til å ta seg av syke hyttefolk, sier han.

Forbudet vil være i lovs form, slik at det ikke blir noen muligheter for dispensasjon. Det vil stå i loven hvem som er unntatt forbudet.

Artikkeltags