Tirsdag ettermiddag ble dørene åpnet for allmuen, slik at folk kunne komme inn for å se framgangen i prosjektet med det nye demenssenteret i den gamle skolen på Jølstad. Senteret skal etter planen åpne dørene for brukere i september, etter omfattende oppussingsarbeider.

Fremdeles gjenstår en del arbeid før alt er ferdig, og ifølge Niels Vestel vil utendørsarbeidene starte opp så snart telen gir seg.

– Da begynner vi med å ordne utearealet, hvor det blant annet skal settes opp en sansehage, sier han til Ringsaker Blad.

Har en plan

Oslo-mannen er country manager med ansvaret for Norge i DDN International (De Drie Notenboomen / De tre nøttetrær journ.amn.) som står bak allerede 45 etablerte privateide demenssentrene i Nederland. I løpet av de neste fem årene er planen å etablere 10 nye sentre lik det på Jølstad, rundt om i Norge.

– Vi har vært i kontakt med andre kommuner, deriblant Oslo og Asker, samt Bærum. Det vi først og fremst fokuserer på nå er å få i gang driften her, og så ha gode resultater å vise til for å selge inn konseptet til andre kommuner, sier Vestel.

Tirsdag fikk også naboer og innbyggere hilse på vertsparet som skal drifte senteret, nederlandske Annelies van Zandbergen og Marcel Toetenel. De to skal sammen med resten av det norske teamet begynne rekrutteringen av totalt 15 ansatte til de 8 årsverk.

– Vi gleder oss. Ungene har litt mer blandede følelser, men tror det blir bra og gleder seg til å gå på ski, sier Toetenel om den forestående flyttingen.

Begeistret politiker

Inne i bygget er tidligere klasserom møysommelig pusset opp blant annet til store en- eller topersoners rom. Det gjenstår å sette farge på veggene, noe vertsparet har ansvaret for fram til åpningen. Det er i det hele tatt lite som minner om en tidligere skole, i bygget der det var skole fram til 2009.

En av dem som var innom tirsdag for å lære mer om det privateide demenssenteret, var Høyres ordførerkandidat Kai Ove Berg.

Han er begeistret for nyetableringen og mener det bør være interessant for Ringsaker kommune å leie plasser på Jølstad, og han sier til Ringsaker Blad at Høyre vil jobbe for det.

– Det blir et konkurrerende tilbud til plassene vi har i dag, men prismessig kan det være gunstig for oss, mener Berg.


– Har vært samlingspunkt

To andre som absolutt gledet seg over transformeringen av den gamle skolen er venninnene Reidun Ingberg og Alice Skjønsby. Ingberg er sågar nabo til skolen, og spøker med at hun kan ta akebrettet over jordet for å komme å hilse på når senteret åpner.

– Så spørs det jo om jeg får komme hjem igjen da, humrer hun.

Men de krysser fingrene for at det private omsorgstilbudet blir en suksess. Både for brukerne av bygget, men også for bygda hvor den gamle skolen har vært et samlingspunkt i alle år.

Et samlingspunkt som til slutt gikk i svart.

– Derfor er det kjempefint at skolen blir brukt til noe og at den ikke blir revet, eller bare står og forfaller. Ungene våre har gått her, det har vært masse aktivitet, og bygget har vært et samlingspunkt for bygda, sier Alice og Reidun.