(OA:) Sent mandag kveld sendte rektor Nina Grønvold ved Snertingdal skole foreldrene meldingen. Her het det at skolen hadde fått informasjon om at en video som inneholder halshogging ble spredt via den populære sosiale mediekanalen og at skolens barn og ungdom kunne være eksponert for den.

– Vi vil at dere skal vite det for å bidra med å snakke med deres barn/ungdom om å stoppe videresending av slikt innhold, og at dere også skal vite at barnet/ungdom om å stoppe videresending av slikt innhold, het det i meldingen til Grønvold fra Brumunddal.

Helsesista: – Krenkende

Grønvold betegnet innholdet på videoen som svært krenkende.

Også Tale Maria Krohn Engvik, kjent som Helsesista, gikk mandag ut og ba foreldre om å ta grep.

Den oppsiktsvekkende videoen begynner harmløst, før uvitende seere blir vitne til et grusomt syn.

Videoen starter med at en jente danser, slik mange gjør på den populære appen. Deretter følger det sjokkerende klippet. Jenta blir tilsynelatende halshugget. Nå har klippet gått viralt.

Engvik bruker sine sosiale medie-kontoer til å hjelpe ungdom og voksne med spørsmål rundt helse, barn og unge.

Etter oppfordring fra sine unge følgere, har hun nå advart mot TikTok-videoen.

– Jeg synes det er kjipt at slike videoer blir delt på plattformene som veldig mange unge oppholder seg på, sier Engvik til TV 2.

– Jeg håper videoen blir fjernet raskt, skriver hun i et Facebook-innlegg.

Bismak

Engvik påpeker at et stort problem er at barn og unge blir tilsendt slikt innhold, eller at de blir tvunget til å se det av andre.

– I fjor høst var det en som kontaktet meg om at noen på skolen hadde fysisk holdt han fast og tvunget han til å se på en video han selv ikke ville se. Det er viktig å få fram at det aldri må skje.

– Det er litt med en bismak at jeg deler slike innlegg. Det gjør kanskje at flere oppsøker videoen, men det gjør også at flere blir oppmerksomme på det. Det gir en anledning til å snakke om slikt innhold, sier hun i TV2-intervjuet.

TikTok fremmer slike videoer.

Sosialt nettverk

Sosiale medier-ekspert, Ingvild Moen, mener også det er vanskelig å få fjernet sånne typer videoer.

– Hvis mange nok rapporterer videoen, og moderatorene får vite om hva som er innholdet i videoen, skal videoen bli tatt ned ganske rast. Utforingen er at når den ligger på nett kan den kopieres og spres andre steder, sier Moen.

TikTok er et sosialt nettverk der brukerne kan dele korte videoer med sang-miming, humor, dansing, mat-videoer eller de kan vise fram sine talenter. Nettverket eies av ByteDance, et selskap fra Beijing som ble startet i 2012 av Zhang Yiming.

De siste

årene har det fått hundrevis av millioner av følgere.

En annen trend på TikTok, som Trygg Trafikk har advart mot, er å skru løs en skrue fra sykler.

– Vi har fått melding fra flere skoler om at noen har tuklet med bremsene eller løsnet skruer på hjulene, sa Kari Wassbotn, regionleder for Trygg Trafikk Nordland, nylig til NRK.

Utfordres

Wassbotn sier at TikTok-trenden har ført til at barn utfordres til å filme og legge ut slike hendelser som oppstår som følge av at noen «har fått en skrue løs».

De siste par åra har det også vært svært populært for å legge ut videoer av at man klarer å komme seg ned i en huske beregnet for småbarn. Det eneste problemet er at mange da også setter seg fast.

De siste to åra har det britiske brannvesenet måttet redde 105 ungdommer fra ulike huskestativ rundt om i landet, het det nylig fra brannvesenet i London i en pressemelding.