Hyller Rosemarie med festgudstjeneste

BRUDD: - Bildene på veggen taler sin sak. En masse menn, men i 1993 så skjer det et brudd, sier biskop Solveig Fiske.

BRUDD: - Bildene på veggen taler sin sak. En masse menn, men i 1993 så skjer det et brudd, sier biskop Solveig Fiske. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kristi himmelfartsdag 1993 ble Rosemarie Köhn innsatt som Norges første kvinnelige biskop. Nå blir det festgudstjeneste for å markere den historiske hendelsen.

DEL

(Hamar Dagblad) – Rosemarie var den første. Jeg vil si at hun gikk inn virket med stor faglig trygghet, med stolthet og med mot, sier Hamar-biskop Solveig Fiske.

– Det var ikke bare en nasjonal hendelse, det var en nordisk hendelse. I dag oppleves det som så selvsagt når situasjonen er at halvparten av biskopene i Den norske kirke er kvinner, og den ledende biskop, preses, er en kvinne. Det var utenkelig av vi skulle komme hit for 25 år siden.

Hamar vil få besøk av mange prominente gjester under markeringen, som skjer Kristi himmelfartsdag 10. mai. Og lokalbefolkningen i regionen er invitert til å være med på den store markeringen.

Rosemarie Köhn delta i en prosesjon rundt markeringen, selv om hun får en tilbaketrukket rolle under selve markeringen.

Men gjestelisten er lang og spennende. Blant dem som vil komme til Hamar er ledende biskop, preses, Helga Haugland Byfuglien, i tillegg til en rekke andre biskoper fra andre steder.

Göteborg-biskop Susanne Rappmann kommer også. Og tidligere biskop Andreas Aarflot og flere andre kirkelige ledere.

Fylkesmennene Sigurd Tremoen fra Oppland og Sigbjørn Johnsen fra Hedmark vil delta. Det gjør også Gudmund Hernes, som utnevnte Rosemarie Köhn til biskop.

– Han vil spille en spesiell rolle i gudstjenesten, og vil framføre et historisk tablå. Han sa ordene: «Tiden er moden. Anledningen er her. Beslutningen er fattet. Jeg vil i statsråd i morgen fremme en resolusjon der Rosemarie Köhn foreslås utnevnt til biskop i Hamar bispedømme», sier Fiske.

Fiske erindrer tiden før og etter utnevnelsen:

– Det var noen engasjerende meningsutvekslinger rundt utnevnelsen. Kvelden før Rosemarie ble utnevnt, så ble det debatt på TV, der noen beskrev dette som kirkens store splittelse, mens andre hadde ventet lenge på denne hendelsen i årevis og mente at nå kom framtiden. I hele kirke-Norden ble denne utnevnelsen opplevd som veldig inspirerende, sier Fiske.

Festgudstjenesten i Hamar domkirke vil ha taler og et godt musikalsk program.

Det blir kirkekaffe med kringle, med tre korte taler: En med vekt på det historiske, en som tar for seg stoda i dag og den siste tar for seg utfordringer i nåtid og framtid rundt kjønn og likestilling.

Etterpå blir det festsamling i Kirkebakken:

– Alle som var med for 25 år siden husker folkemengden som hadde samlet seg i Kirkebakken. De opplevde at de var med på noe stort.

– Jeg husker at det sto eldre kvinner der som gråt, for endelig fikk de erfare at likestillingsprosessen i det norske samfunnet ble forsterket.


Artikkeltags