Bokæljen Eldar skal få barn og unge i Ringsaker til å lese mer

NY LESEKAMPANJE: Barnebibliotekar Monica Westvold og Ringsaker bibliotek håper lesekampanjen «Bokæljen» vil føre til at barneskoleelevene leser ennå flere bøker.

NY LESEKAMPANJE: Barnebibliotekar Monica Westvold og Ringsaker bibliotek håper lesekampanjen «Bokæljen» vil føre til at barneskoleelevene leser ennå flere bøker. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Akkurat nå er han i ferd med å bli sydd sammen, men snart er bokæljen Eldar klar for å inspirere barn og unge i Ringsaker til å lese ennå flere bøker.

DEL

For det er jubel ved Ringsaker bibliotek etter sommerens nasjonale lesekampanje Sommerles.

I fjor deltok 333 barn fra barneskolene i Ringsaker, men i år ble dette toppet grundig: 563 deltakere leste nesten 5000 bøker og 519 647 sider i løpet av sommerferien.

– Det er kjempebra, fastslår barnebibliotekar Monica Westvold fornøyd.

Et ønske fra barna

Nå har Ringsaker bibliotek lansert sin egen lesekampanje, «Bokæljen», som vil gå fram til neste vår.

Målet er å inspirere barna på barneskolen til å fortsette lesingen utenom ferien, og biblioteket ønsker å fremme leseglede og leselyst.

– Vi har tenkt på det selv en stund, og det er ungene som har ønsket det, forteller Westvold.

Og sentralt i kampanjen står Eldar, sjølveste bokæljen.

– Han er glad i å lese, og veldig nysgjerrig. Han driver også med longboard, og barna skal få bli kjent med ham i løpet av året. Vi skal ut til alle elever ved 1. trinn denne høsten og våren, sier barnebibliotekaren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BUTTONS: Barna blir premiert med Eldar-buttons, etter hvor mange bøker de leser.

BUTTONS: Barna blir premiert med Eldar-buttons, etter hvor mange bøker de leser. Foto:

Blir premiert

Eldar skal etterhvert framstå i full størrelse, men er foreløpig på tegnebrettet, eller mer korrekt: han er på sybordet.

Barna får buttons med Eldar etter hvor mange bøker de leser, og alle som har lest 50 bøker eller mer, blir gjort ekstra stas på under Litteraturuka i uke tolv neste år.

– Vi håper dette blir godt mottatt. Vi hadde avslutning på Sommerles forrige torsdag, og barna som var der, mente dette virket interessant, sier Westvold.

– Språkutvikling

– Hvorfor er det viktig å få barn til å lese?

– Det handler om å holde leseferdighetene ved like, og det handler om språkutvikling. Når man leser, så kommer man borti mange ord som ikke brukes i dagligtale. Det gjør at man står bedre rustet. Det gir også en bedre forståelse for mennesker som ikke har det slik som oss, og når man selv behersker språket bedre, så er det også lettere å bli hørt, svarer Westvold, som oppfordrer foreldre til å fortsette å lese høyt med barna, selv etter at de har lært å lese godt selv.

– Det handler om å oppleve historier sammen, sier barnebibliotekaren.

Artikkeltags