Hvordan ville verden blitt hvis alle skulle tenke på seg sjøl, noen mener tydeligvis at det er beste løsning.

Populisme fra ytre Høyre blir mer og mer vanlig i verden som splittes. Amerika first, som Trump sier, har blitt til et USA som er på randen av borgerkrig hvis vi skal tro politisk analyse. I Italia er tonen det samme, L'Italia in primis. Eller som i Storbritannia, Britain First.

Hvorfor kommer tanken om oss først, personlig tror det kommer fra at når folk får det vanskeligere i hverdagen, trengs noe å rette hatet mot. Da blir det veldig enkelt å peke på noen andre, helst noen som er annerledes enn seg sjøl.

Les også

Vi har ikke bruk for partiet Demokratene i Ringsaker

Vi i Norge har blitt spart for mye av denne populismen, men uten tvil så trenger de etablerte partiene utfordringer. Gang på gang har de etablerte partiene blitt tatt for brølere etter brølere. Vi mennesker er nok skrudd sammen slik at vi tenker på oss sjøl først, dette er en overlevelsesteknikk.

Men hvordan ville da verden blitt hvis alle skulle tenke på seg sjøl? Flere hadde flyttet til Sveits, klimautfordringer hadde vært noe som andre fikk fikse. Jeg tror at verden hadde blitt et tristere sted å leve, større forskjeller og mer fattigdom, for å nevne noe.

Det vakre med Norge er ikke bare naturen, men også at vi har hatt relativ små forskjeller. Forskjellene begynner å bli større i vårt land også, og som kjent, når krybben er tom, bites hestene. Tror dessverre at hvis ikke de etablerte partiene tar tak, vil de bli byttet ut som i Frankrike etter et valg. Hva får vi da? Ja, det er vel bare gudene som vet.

Ingen tvil om at Ringsaker kommune har et enormt budsjett på 4,2 milliarder, hvor det sikkert er store muligheter for besparelse. Ofte tas kutt i bunn, ikke på topp, dessverre.

Noe som må huskes er at kommunen står for veldig mange tjenester vi tar for gitt i dette land, og at vi som innbyggere bør være takknemlige for den innsatsen som legges ned av de ansatte. En fattig trøst i dette landet er at vi vil få det verre før vi kanskje får det bedre.

Populisme og øss først er ikke vegen å gå for en bedre verden, tror jeg.