Gir publikum en storslått påskekonsert for 20. gang

Stabat Mater: framføres av Vokalensemblet Cantarelle og Kammerensemblet Mjøsmusikk i Ringsaker kirke fredag klokka 19. (Arkivfoto)

Stabat Mater: framføres av Vokalensemblet Cantarelle og Kammerensemblet Mjøsmusikk i Ringsaker kirke fredag klokka 19. (Arkivfoto)

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Fredag 12. aprilI 20 år har Vokalensemblet Cantarelle og Kammerensemblet Mjøsmusikk innledet påskehøytiden med Stabat Mater i Ringsaker kirke og Lillehammer kirke den påfølgende dag.

Stabat Mater dolorosa er en katolsk hymne fra 1200-tallet. Teksten skildrer Marias lidelser under korsfestelsen av Jesus Kristus. Hymnen er et fast innslag i den katolske liturgien og framføres under den katolske kirkens minnedag for jomfru Maria og på fredag før palmesøndag.

Det var i 1999 korsangeren Hilde Granlund tok initiativ til pasjonskonsertene som er blitt årvisse begivenheter til glede for mange. Fram til 2009 var Mjøsensemblet fast samarbeidspartner. Fra 2010 har Mjøsmusikk tatt hånd om orkesterledsagelsen. I Ringsaker kirke og Lillehammer kirke har det vært mulig å oppleve Giovanni Battista Pergolesis mesterverket Stabat mater i fullversjonen med sopransolist og altsolist, kvinnekor og strykere med orgel. 

Cantarelle og Mjøsmusikk har ikke nøyd seg med Pergolesi, men har utvidet repertoaret med Stabat mater av Scarlatti og Brunetti. I 2011 kunne Cantarelle og Mjøsmusikk gi en nordeuropeisk førstegangsframføring av Giovanni Gualberto  Brunettis Stabat mater. Igjen var det Hilde Granlund som hadde gått på skattejakt i europeiske musikkarkiver. Fra Statsbiblioteket i Zürich fikk hun en mikrofilm av originalpartituret til dette for lengst glemte verket. I samarbeid med Oddvar Eiksund og Olaf Aasen tydet hun det håndskrevne partituret og satte alle notene i et digitalt noteskriveprogram. Som de første i Europa kunne Cantarelle og Mjøsmusikk framføre dette betagende verket for sopran- og altsolist, kor og strykere med moderne notemateriell.

Fredag klokka 19 er det på ny pasjonskonsert i Ringsaker kirke. Årets solister er sopranen Magnhild Korsvik og alten Anna Gunnarsson.

Mjøsmusikk stiller med fiolinistene Olaf Aasen og Ingrid Marie Haverstad, bratsjisten Johannes Skyberg og cellisten Kaja Aadne, samt Roger Andreassen på orgel. På programmet står Giovanni Battista Pergolesis Stabat Mater.

Pasjonskonserten innledes med et orgelverk av Johann Sebastian Bach. Kaja Aadne spiller to satser fra Bachs solosuite C-dur før sangerne og musikerne lar Pergolesis mesterverk fra komponisten siste leveår 1736  klinge på ny under Ringsaker kirkes høye hvelvinger.

Lørdag gjentas konserten i Lillehammer kirke.

Artikkeltags