Ringsaker-russen i front for å samle inn penger til kreftsaken: – En viktig tradisjon

KLARE: Henrik Guttormsen (18) (f.v.), Torger Kongsrud (18) og Alexander Torrissen (19) er klare for å samle inn penger til kreftsaken. 12. mars vil elever fra Ringsaker videregående gå rundt med bøsser.

KLARE: Henrik Guttormsen (18) (f.v.), Torger Kongsrud (18) og Alexander Torrissen (19) er klare for å samle inn penger til kreftsaken. 12. mars vil elever fra Ringsaker videregående gå rundt med bøsser. Foto:

Det har vært en tradisjon i flere år at russen samler inn penger til kreftsaken, og i år er intet unntak. I 2019 samlet Ringsaker-russen inn over 200 000 kroner.

DEL

- Kreft er en sykdom som treffer mange mennesker hvert eneste år. Derfor er det viktig å få samlet inn penger, slik at færre mennesker dør av kreft.

Det sier Alexander Torrissen (19) til Ringsaker Blad lørdag. Fra 7. til 15. mars går årets Krafttak mot kreft av stabelen. Den 12. mars vil Ringsaker-russen gå rundt med bøsser for å samle inn penger til kreftsaken. I fjor samlet russen inn 220 451 kroner.

– Vi er veldig nærme 100 elever, som skal gå, nå. Vi håper å runde 100, sier Torrissen.

Vil ha med 1. og 2. klasse

Sammen med Henrik Guttormsen (18) og Torger Kongsrud (18) har han møtt opp i lokalene til Ringsaker Blad for å fortelle om russens innsats. I år er fokuset til Krafttak på kreft på de mest dødelige kreftformene, som bukspyttkjertelkreft, spiserørskreft og lungekreft. De innsamlede pengene vil gå til forskning og tiltak for pasienter og pårørende.

De tre karene forteller at også elever i 1. og 2. klasse på videregående kan delta i aksjonen.

– Vi håper at elever fra 1. og 2. klasse blir med. Det er et bra engasjement blant elevene, i alle fall i 3. klasse, som vi ser, sier trioen.

Deler ut overskudd

Kongsrud er årets russepresident, og har en gladmelding:

– Overskuddet fra russerevyen går også til kreftsaken, sier han.

Det er ennå ikke helt klart hvor mye overskuddet blir, men det blir nevnt at det ser ut til å lande på rundt 50 000 kroner.

I Innlandet er det 29 videregående skoler som deltar i aksjonen. I tillegg er også bygdeungdomslag og bygdekvinnelag involvert i å samle inn penger, også i Ringsaker.

– Det er viktig å holde på tradisjonen om å samle inn penger til kreftsaken, sier Torrissen.

I tillegg til Ringsaker-russen, vil Brøttum bygdekvinnelag, Brøttum bygdeungdomslag, Nes og Helgøya Bygdekvinnelag, Nes bygdeungdomslag, Furnes bygdeungdomslag, Mesnali seniordans og en komitè i Moelv bidra til å samle inn penger i Ringsaker.

Krafttak mot kreft

  • Hvert år får om lag 34 000 nordmenn kreft. Det vil si at over 90 personer får en kreftdiagnose hver dag.
  • Kreftforskning har bidratt til at nærmere 75 prosent av nordmenn overlever sin kreftsykdom, og blant noen kreftformer overlever så mange som 90 prosent.
  • Bare to av ti overlever lunge-, galleblære-, lever- og spiserørskreft og én av ti overlever bukspyttkjertelkreft. Derfor trengs det mer forskning på disse kreftformene.
  • Krafttak mot kreft blir i år gjennomført fra 7.- 15. mars.
  • I årets aksjon blir det samlet inn penger til forskning for at flere skal overleve kreftformene som i dag har høy dødelighet, samt at de som rammes skal få gode tilbud og oppfølging.
  • Over 20 000 bøssebærere vil besøke norske hjem i aksjonsukene.
  • Kilde: krafttakmotkreft.no

Artikkeltags