Spår god multehøst: – Det er trivelig å plukke bær, men det er ikke så mange som gjør det lenger

MULTE: Knut H. Sveen liker å plukke bær, deriblant multe og forteller at det blir noen kilo hver sesong.

MULTE: Knut H. Sveen liker å plukke bær, deriblant multe og forteller at det blir noen kilo hver sesong. Foto:

Bærplukkere kan ifølge lokale entusiaster glede seg over at det ser ut til å bli en bra multehøst, med forbehold om at det ikke blir frost eller hagl de neste ukene.

DEL

– Hvis det ikke blir hagl, så kan det komme mye multe i år. Den kommer nok seinere enn i fjor, for i fjor var det så varmt at den modnet mye raskere, sier forfatter og multeentusiast Halvard Olestad fra Nybygda.

Har vært gode multeår de siste ti årene

Knut H. Sveen fra Brumunddal forteller at han blant annet har vært på Endelausa i Furnes Almenning, og observert multe som begynner å nærme seg modningsklar.

– Jeg var på Raufjellet for en stund siden, og da var det mye blomstring der, men det er ikke sikkert det blir multe der hvis det har vært frost. Jeg har vært og sett lavere ned i Furnes Almenning, og der er det multeblomster, sier Sveen.

Selv er han glad i å være ute i marka og plukke bær, og synes det er synd at ikke flere unge plukker bær. I tillegg mener han det er synd at mange plukker langs vegen istedenfor å gå et stykke innover i marka, hvor det er mer bær.

– Bærplukking er en av hobbyene mine. Å plukke bringebær, blåbær og multe. Det er trivelig, men det er ikke så mange som plukker lenger. Det er for det meste oss gamle som gjør det. Det er litt synd at de unge ikke bruker det utmarka gir, sier Sveen.

Han forteller at det har vært gode multeår de siste ti-elleve årene, spesielt i fjor var det mye multe å finne rundt omkring.

– Jeg er ikke en storplukker, men det blir noen kilo. Jeg gir bort en del av det til eldre som ikke orker å plukke selv, og så blir det litt multekrem og vi fryser ned en del, sier Sveen.

Trolig moden om et par uker

Halvard Olestad ser heller ikke bort ifra at det kan bli en god del multe å finne ute i skog og mark i år.

– Det ser lovende ut i år. Inne på Ringsakerfjellet har det nesten vært kuldegrader fram til juni, så det kan hende kulda har tatt multen der. Hvis multen ikke ligger altfor høyt er det gode muligheter. Jeg har ikke undersøkt andre fjell, for selv plukker jeg på Opplandssida, sier Olestad.

Han understreker at han ikke har vært oppe og sett på multen på så mange steder, og at det kan variere når og hvor mye multe det blir.

– Jeg plukker multe omtrent 600 meter over havet, og der tror jeg det går 14 dager til før multen er moden. Med det været som vi har nå, kan det komme noen som modner nå, mens andre ikke er modne før om to uker, sier Olestad.

Artikkeltags