Russen innrømmer utstrakt sex- og drikkepress i russetida

FESTING: Flere russ mener seg utsatt for drikkepress.

FESTING: Flere russ mener seg utsatt for drikkepress. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hver tredje russ opplever drikkepress og hver sjette russejente opplever uønsket seksuell oppmerksomhet i russetida.

DEL

(Oppland Arbeiderblad): Det kommer fram i en undersøkelse utført av organisasjonen Av-og-til har gjort blant avgangselever fra videregående skole i 2018.

– Dette er klar tale fra fjorårets russ om at festen har gått for langt. Det er ikke greit at en av seks jenter opplevde uønsket seksuell oppmerksomhet, og at så mange følte seg presset til å drikke alkohol, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til i en pressemelding.

Hun mener resultatet av undersøkelsen er urovekkende da russetida er ment å være en morsom og fin feiring av 13-års skolegang.

– Denne undersøkelsen viser at den ikke er det for mange, sier Eriksrud.

I undersøkelsen kommer det fram athalvpartenav fjorårets russ mener alkohol preget russetida for mye, samt at stort alkoholinntak øker risikoen for seksuell trakassering og alvorlige ulykker.

Russetiden er langt fra en uskyldig fyllefest. Det er mange som har blitt utsatt for ting i russetiden som de bærer med seg videre inn i voksenlivet, og det er mange som har gjort ting i russedress, som de angrer på i etterkant. Hendelser som kan ha store konsekvenser for livet videre, sier Eriksrud, som mener flere aktører må bidra for å få bukt med den utagerende festen.

– Jeg har tro på at ungdom kan gjøre mye selv, men foreldre må også blande seg mer inn i russetida. Selv om russen har fylt 18 år, bor de fleste fortsatt hjemme og de trenger tydelige forventninger og regler fra foreldrene sine. De må snakke om alkoholens negative sider og om hvordan de bør oppføre seg i russetiden, sier Eriksrud.

Artikkeltags