Sander Sørsveen Trelvik, som jobber frivillig som ambulansearbeider i Ukraina, har torsdag blitt skadet i et russisk bombeangrep ved fronten. Makkeren Simon Johnsen fra Ålesund har også blitt skadet.

Det får Ringsaker Blad opplyst av brøtningens mor, Grethe Sørsveen, torsdag kveld. Moren har også lagt ut informasjon om hendelsen på sin Facebook-side.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Vi er jo litt i sjokk, for dette er den største frykten vi har kjent på, sier hun til RB.

Fikk først melding

Sørsveen Trelvik reiste ned igjen til Ukraina mandag denne uken, for sitt femte opphold som frivillig i landet som er under angrep av Russland.

– Han satte seg på flyet nedover igjen klokka ti mandag morgen, og i dag var han ute på sitt første oppdrag etter at han ankom landet, forteller Grethe, som er i kontakt med en tysk lege som følger Sander på veg til sykehuset i Dnipro.

Grethe og søsteren Siri får stadige oppdateringer fra ambulansen som frakter Sander nå, torsdag kveld. Det var den tyske legen som kom med den hjerteskjærende beskjeden til moren tjue minutter etter klokken 17 torsdag ettermiddag.

– Jeg fikk en melding fra et tysk nummer, der det sto: «Call back, Sander», beskriver Grethe.

Fryktet det verste

Hun fryktet det verste, men beholdt roen. Moren sendte en melding tilbake og etterspurte om avsenderen hadde noen faktaopplysninger. Da fikk hun til svar at disse meldingene var fra en lege som behandlet Sander etter bombeangrepet.

– Så da ringte jeg opp igjen, og da er det Sander som tar telefonen, sier Grethe.

Moren husker ikke detaljert hva de snakket om, da det naturlig nok har vært en tøff dag for familien. Søsteren Siri sier at Sander har fortalt at det smalt like ved kjøretøyet han og partneren benyttet da de var på et oppdrag i Bakhmut, der det pågår harde kamper.

Mor Grethe har nå kontakt med legen over meldinger. Det skal etter forholdene gå bra med Sander, men han har pådratt seg flere skader.

For den tyske legen har beskrevet at Sander har fått brannskader på om lag 30–40 prosent av kroppen, på beina, armene og ryggen. Han skal også ha fått flere splinter i kroppen etter eksplosjonen.

Det går bra etter forholdene

Mor Grethe og søster Siri beskriver til Ringsaker Blad at de er glade for oppdateringene fra Ukraina undervegs.

– Da vi pratet med legen fortalte hun at det virkelig gikk fint med Sander, og at det ikke bare var noe hun sa for å roe oss, sier Siri.

De forteller videre at det fortsatt er en liten stund til han er fremme på sykehuset i Dnipro og at det nå arbeides med en evakueringsplan til Polen, før Sander vil bli fraktet tilbake til Norge.

– Vi fikk akkurat en oppdatering nå om at han er stabil, og at han har smilt og ledd litt, opplyser moren i 19-tiden.

Foreløpig ser det ut til at brøtningen har hatt flaksen på sin side. Legen har fortalt familien at Sander ikke skal ha skader på noen indre organer, men at han nok må operere ut et par splinter etter hendelsen.

– Vi må bare krysse fingrene for at alt går bra videre, både i ambulansen, på sykehuset og når han skal evakueres, sier Grethe.

Videre forteller moren at de har vært i kontakt med Simon Johnsen fra Ålesund, som er Sanders partner i Ukraina, og som ikke skal være like hardt skadet som Sørsveen Trelvik. Til VG beskriver Johnsen at det først ble skutt mot dem fra russisk side flere ganger, før de til slutt ble rammet.

– Helt jævlig. Jeg er bare glad jeg puster og lever. Flere døde, skriver Johnsen i en melding til Oslo-avisen.

– Vet jeg kan redde liv

Mange har engasjert seg stort rundt Sander og hans frivillige arbeid i Ukraina. Mor forteller at de har fått utallige støttemeldinger, ikke bare i dag, men helt siden han reiste til Ukraina for første gang.

Før Sander reiste så delte han videoen nederst i artikkelen med TikTok-følgerne sine, om følelsene han kjente på før avreise.

– Jeg føler jeg må gjøre dette, fordi jeg føler det er min plikt på en måte. Det er bare sånn jeg tenker, fordi jeg vet jeg kan bidra og jeg vet jeg kan redde liv. Samtidig sitter det folk hjemme som ikke vet om jeg kommer tilbake i live, forteller Sander til følgerne sine.