Bruk, besittelse og kjøp av narkotika skal være straffbart, har Senterpartiet vedtatt. I dag slipper rusavhengige straff for narkotika til eget bruk.

– Rusbruk er et alvorlig samfunnsproblem. Det er viktig at vi er tydelige på at vi ikke ønsker noen avkriminalisering, slo ordførerkandidat i Haugesund Tor Inge Eidesen fast.

Deretter fulgte partiet oppfordringen fra Senterungdommen og vedtok en skarp resolusjon om ruspolitikk.

– Det er viktig å si fra om dette nå, i en tid der det virker som om normene er i ferd med å flytte seg, sier Sp-nestleder Ola Borten Moe.

Svarer på oppmykning

Resolusjonen svarer på noe av oppmykningen som Riksadvokaten sto bak i fjor vår.

Da ble det åpnet for at rusavhengige som blir tatt med narkotika til eget bruk, skal slippe straffeforfølgelse. I tillegg fikk politiet instruks om å kutte ned på ransaking og kroppsvisitasjoner i mindre narkotikasaker.

Senterpartiet har nå vedtatt at:

* Bruk, besittelse og kjøp av narkotika skal fortsatt være straffbart.

* Politiet må sikres lovhjemmel til å avdekke bruk, besittelse og salg av narkotika.

Samtidig understrekes det at de som er rusavhengige, skal møtes med helsehjelp.

– Må slå ned

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), som deltar på landsmøtet, mener det er viktig å slå fast at all bruk og besittelse av narkotika i utgangspunktet er kriminelt.

– Narkotika er et samfunnsproblem som vi må slå ned på, sier hun til NTB.

– Nylig var jeg nylig på møte i Schengen-rådet, hvor alle Schengens medlemsland møttes. Vi fikk da en oppdatering om status. Det er en all-time high på import av enkelte narkotiske stoffer til de store havene i Europa. Dette er jo kriminalitet som kan finansiere annen type illegal virksomhet, sier hun.

Rusreform i 2024

Regjeringen er nå i gang med å utforme en ny rusreform. Den skal være klar på nyåret 2024, opplyser Mehl.

– Kommer du til å be Riksadvokaten om å endre instruksen om påtaleunnlatelse for bruk og besittelse til egen bruk?

– Det er ikke aktuelt akkurat nå. Påtalemyndigheten er uavhengig og ikke noe jeg kan legge meg opp i. Men jeg synes det er bra at vi har en debatt om rusbruk i samfunnet, om hvordan vi skal møte dem som trenger hjelp. Det er det stort behov for å gjøre forbedringer på.

(©NTB)