For man kan kaste det meste på gjenvinningsstasjonen eller i avfallsdunken, men et viktig unntak er eksplosiver, som Sirkula ikke tar imot.

– Vi opplever likevel årlig å få inn både ammunisjon, granater og andre eksplosiver. For et halvårs tid siden ble det for eksempel levert inn dynamitt på en gjenvinningsstasjon. Det er skummelt at dette havner hos oss, med mange mennesker. Vi har så langt vært heldig med at ikke noe har gått av og evakuering har skjedd raskt, sier administrerende direktør Grethe Olsbye i det interkommunale renovasjonsselskapet på Hedmarken.

Frykten er likevel stor. Skulle noen finne på å kaste slikt i avfallsdunken, er det fare for at det kan gå av i renovasjonsbilene, som kjører rundt i boligstrøk, forbi skoler og på trafikkerte veger.

Fram til 1. juni er det såkalt våpenamnesti. Det betyr at folk kan levere ulovlige uregistrerte våpen, ammunisjon og eksplosiver til politiet uten å risikere straff. Våpenamnesti har det også vært før, og innføres for å forebygge kriminalitet og alvorlige ulykker.

– Benytt deg av denne sjansen nå, og bidra til en sikrere hverdag for andre rundt deg. Ta kontakt med politiet på telefon 02800 for veiledning om hvordan levering av eksplosiver skal foregå. Vær obs på politiet ikke tar imot eksplosiver som dynamitt, granater og lignende direkte, men at en må kontakte de på forhånd for hvordan dette skal håndteres, understreker Olsbye.