Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk hvem som fikk Prøysenprisene

Sykehusklovnene var en av dem som kunne glede seg over pris.

I over 20 år har NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) delt ut Prøysenprisene, for å hedre komponister og tekstforfattere for innsats innen musikk, visekunst eller diktning.

Prøysenprisene, eller Alf Prøysens Hederspriser, er priser opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. Prisene består av Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens Ærespris.

Teskjekjerringprisen gikk til Sykehusklovnene.

Prøysenprisen gikk til Valkyrien Allstars. Bandet består av Tuva Syvertsen, Magnus Larsen Jr, Erik Sollid og Martin Langlie.

Alf Prøysens Ærespris ble tildelt Jørgen Nordeng.

I år samarbeidet NOPA, Norsk Viseforum, Prøysenhuset og Norsk Barne- og Ungdomsforfattere om prisene, som ble delt ut på NRK 18. februar.

Begrunnelser fra juryen om prisvinnerne

Teskjekjerringprisen: «Verdens beste reseptfrie medisin – helt uten bivirkninger. Tenk at den finnes der ute, og at noen gir den hver dag. Til de som trenger den aller mest. Sykehusklovnene har mye av det vi finner i Prøysen, og i fortellingene om Teskjekjerringa, i seg: Den fantasieggende forvandlingen når kjerringa blir lita som ei teskje – er som når klovnene inntar sykehusrommet og alt kan skje. Sykehusklovnene jobber ikke for de store applausene, men for de små magiske øyeblikkene. For møter med barn i en sårbar situasjon. På sykehus hvor det å få være barn, nettopp det de er, blir vanskelig og av og til helt umulig. Men, når klovnene kommer, er barnet bare barn igjen. Det er lett å bli rørt og framfor alt takknemlig for at Sykehusklovnene finnes.»

Prøysenprisen: «Prøysenprisen deles i år ut til noen som har turt å gå sine egne veger, som har satt en sjanger på kartet og som aldri slutter å overraske. Årets vinner bruker norsk folkemusikk og tradisjonsmusikk som en grunnplanke og utforsker denne med å hente inn inspirasjon fra andre sjangre. Det er ingen tvil om at dette bandet har vært et viktig lokomotiv innen sin sjanger og har åpnet den for nye publikummere både på plate og som ett av Norges beste liveband. Årets vinner, Valkyrien Allstars, har i tillegg en lang karriere bak seg i norsk musikkliv og har en frontfigur som er kjent for mange gjennom sin utrolige formidlingsevne.»

Alf Prøysens Ærespris: «Æresprisen går til en person som gjennom mange år har vært en pioner innen sin sjanger i tillegg til å være en toneangivende person for norsk musikkliv. Vedkommende har i tillegg til å være artist jobbet som journalist og skrevet bøker om hiphopens historie. Fra gjennombruddet på 90-tallet var vinneren en av de aller første som rappet på norsk. Noen av oss har tenkt at Alf Prøysen hadde vært en rapper om han hadde vært ung i dag. Med sine uredde og direkte tekster og sylskarpe punchlines har Jørgen Nordeng (Jørg-1/ Joddski) vist en sterk formidlingsevne. Han har en tydelig stemme og en flow som er særegen.»