Men for dem som eventuelt så for seg en skitur i juli, står sommersnø foreløpig ikke på agendaen for Johannes Haukåssveen og kompani i Ringsakfjellet drift.

– Det er mulig, men i første omgang er ikke tanken snø hele året, presiserer Haukåssveen.

Snø i september

Men de er allikevel klare til å pushe snøgrensa. Utstyret vil ankomme fra produsenten i Italia i august, og har en kapasitet på 250 kubikkmeter snø i døgnet i 15 varmegrader.

– Det betyr at vi i løpet av femten dager kan ha klar en sløyfe på tre kilometer med en bredde på seks meter, forklarer Haukåssveen.
Ved 25 varmegrader senkes kapasiteten med 80 prosent. Fjorårets varmeste måned på Sjusjøen var juli med en gjennomsnittstemperatur på litt over 19 grader.

Det nye utstyret kommer pakket i containere og veier totalt 47 tonn. Haukåssveen forteller at det skal gå fort å sette sammen, og at det dermed blir rekordtidlig snø snart i Natrudstilen.

– Vi har satt 19. september som sesongstart i år, sier Haukåssveen, som har stor tro på investeringen.

Styrker produktet

Han mener det er et marked for å tiltrekke seg utøvere på treningssamlinger tidlig i sesongen.

– September er ei tid hvor mange utøvere fortsatt trener hjemme i Norge før de drar på opphold i utlandet. Nå kan de booke tid og komme hit med visshet om at det er snø, mener Haukåssveen, som også ser for seg at utøvere og landslag fra Europa ville finne det nye tilbudet attraktivt.

– Klimaet de siste årene har ført til snøfattige vintere mange steder.

– Dette vil styrke produktet vi har på Sjusjøen. Nå kan folk komme hit tidlig på høsten, og ha variert trening i form av sykkel, løping i terrenget og ferdigpreparerte skiløyper.

Innovative

Den engasjerte daglige lederen mener de hele tiden er nødt til å se etter muligheter for å utvikle tilbudet.

– Vi må ikke legge oss ned og sove, og tro at det man har gjort til da er bra. Vi må hele tiden se etter nye løsninger, forklarer Haukåssveen.
Et snøproduksjonsanlegg av denne typen er det første av sitt slag i Norden, bortsett fra et lignende mindre anlegg i alpinbakken på Geilo.

– Men jeg regner med at flere destinasjoner vil følge etter.
Han understreker at anleggets kostnad selvsagt vil legge føringer for pris ved bruk.

– En hundrelapp per utøver per dag er noe vi har tenkt på. Men det koster for eksempel også noen hundretusener i året å sommerlagre snø under flis.

Kritikk fra skihelter

De gamle skiheltene Gudmund og Kristen Skjeldal uttalte seg torsdag kritisk til rekordsnøen i Dagens Næringsliv.

– Jeg kjenner jeg får vondt i magen av det. Er det virkelig sant? Er vi villige til å strekke oss så langt for å gå på ski når det ikke er skisesong? undret Kristen Skjeldal til avisen.

– Dette er bare misforstått skientusiasme, fulgte broren Gudmund Skjeldal opp, og stilte også spørsmål ved klimaperspektivet.
Johannes Haukåssveen er ikke redd for negative reaksjoner fra skimiljøene.

– Først og fremst produseres denne snøen kun med strøm og vann, og ikke kjemikalier.

Haukåssveen forteller videre at de ikke satser på dette uten å ha gjort visse forundersøkelser. De har fått mange signaler om at snø i september er ønsket.

– Dette har vi jobbet med over lang tid. Jeg har også vært nedover i Europa og sett på dette, forteller han.

– Dette er spennende å være med på. Ett steg videre for oss.