De klargjør sin nye leir i Ringsakfjellet

HER BLIR DET LAVVO: Finnølkoia i Ringsaker almenning nær Moste vil være startsted for de fleste sledeturene i årene som kommer. Spinnville Farris og Pepsi gleder seg til å komme i gang med sesongen. Foto: Knut Erik Landgraff

HER BLIR DET LAVVO: Finnølkoia i Ringsaker almenning nær Moste vil være startsted for de fleste sledeturene i årene som kommer. Spinnville Farris og Pepsi gleder seg til å komme i gang med sesongen. Foto: Knut Erik Landgraff

Artikkelen er over 2 år gammel

Ringsaker almenning og Sjusjøen Husky Tours samarbeider om å etablere ny basecamp mellom Natrudstilen og Sør-Mesna.

DEL

- Vi håper at snøen legger seg snart slik at vi kan komme i gang. Vi håper å kunne starte sledekjøring rundt 1. desember, sier Leif Tore Lie.

Sammen med Ida Nilseng driver han Sjusjøen Husky Tours. Nå er de i ferd med å etablere nytt fast startpunkt for turistkjøring med hundespann. Den nye leiren bygges ved Finnøla, tre kilometer forbi Sjusjøen skisenter og i nærheten av Moste.

Positiv allmenning

- Vanligvis kjører vi runder med et lederspann i tet fulgt av seks spann med turister, forklarer Lie.

Tidligere foregikk virksomheten ved Kroksjøen, men da hyttefolk i fjor høst klaget over hundeglam, måtte turistbedriften se seg om etter et nytt utgangspunkt.

- Det var en hard beskjed å få. Desto mer gledelig var det at Ringsaker almenning raskt og uoppfordret tok kontakt med oss. De tilbød at vi kunne etablere nytt startsted ved Finnøla, forteller Lie.

Noen turister er fornøyde med å klappe hunder og kjøre vogn på grusveg, men langt de fleste forventer å kjøre slede på snø. Finnølkoia ligger et par hundre meter lavere enn Kroksjøen og må regnes som mindre snøsikkert enn snaufjellet. Så ved snømangel i området Finnøla/Moste høst og vår, har Sjusjøen Husky Tours fått grønt lys for at turene fremdeles kan starte ved Kroksjøen. Lie håper likevel at det bare vil skje unntaksvis i årene som kommer.

Kjempelavvo

Ved Finnølkoia er det nå planert ut en plass der det skal settes opp en stor og varm lavvo med tak av duk, tregolv og plass til 115 personer. Det skal skiltes fra Sjusjøen infosenter ved Sjusjøvegen og inn til Finnøla. Hundeløyper er planlagt og rekognosert innover fjellet. En seks kilometers runde via Moste, en runde på 15 km via Ljøsheim, samt en trasé i retning Kroksjøen med mulighet for å kjøre helt til Pellestova.

- Vi vil beholde domen ved Aksjøen. Et kuppelformet telt med vindu i tak og vegger som gjør at man godt og varmt kan se stjernehimmelen innenfra, forteller Lie.

Nilseng og Lie vil også lage en liten gratis og familievennlig akebakke ved Finnøla. De håper at store og små skiløpere stikker innom for å raste og kikke på hundene.

- Vi synes det er veldig stas at folk som har vært med oss på tur kommer innom senere for å hilse på. Barna husker ofte navnene på hundene de kjørte, og vil gjerne se hvordan de firbente vennene har det nå. Vi har forståelse for at ikke alle familier har råd til å kjøre hundespann flere ganger i løpet av vinteren, men det er veldig trivelig at de likevel kommer innom oss og hilser på, sier Lie.

Lunere i skogen

Leiren ved Finnøla ligger godt nede i skogen nord for Sør-Mesna, og dermed vesentlig mer skjermet for vær og vind enn Kroksjøen innenfor Sjusjøen.

- Å ha leiren vår i skogen kan være en fordel. Det er når sant skal sies nesten alltid surt på fjellet, og ikke alle som kommer er like godt kledd. Vi tror totalopplevelsen kan bli minst like bra her i skogen, resonnerer Nilseng og Lie.

På kennelen i Åsmarka har de rundt 100 bikkjer. Pågangen av turister som vil kjøre hund er større enn noen gang. Halvparten er nordmenn. Resten er hovedsaklig tyskere, engelskmenn og nederlendere.

Artikkeltags