I en pressemelding mandag morgen melder Oplandske Dampskibsselskap at Skibladner ikke vil seile mer denne sesongen. Mjøsas hjuldamper har som kjent vært preget av flere havarier i år.

– I løpet av de 10 siste årene har Skibladner hatt sju dager med driftsstans. Så kom sommeren 2022 med to store havarier og hele sommeren ble ødelagt for både rederi og passasjerer. Dette resulterte i store reparasjoner og lang driftsstans. Så ble Skibladner igjen satt i rute og alt gikk bra gjennom en hel uke. Så fikk vi et nytt havari og store utfordringer i selve maskinen. Etter noen dagers demonteringer og undersøkelser så oppdager man at vakuumpumpa har fått store skader. Det vil ta lang tid å reparere dette, sier markedssjef Eva Stø, til OA.

Kun to uker i drift

Skibladner har derfor kun fått to uker på Mjøsa i 2022.

– Dette er trist for både våre passasjerer og for rederiet, sier Stø.

Hun kontakter nå reiselivsselskapene, hotellene og andre samarbeidspartnere om situasjonen.

– Gjennom en normal sommer har Skibladner omkring 20.000 passasjerer, i år blir det i overkant av 1000. Vi er i en vanskelig situasjon men satser på at vi neste år får en ekstraordinær god sommer. Det er dessverre mange som blir berørt av dette, forteller Stø.

Utelukker konkurs

Dette betyr selvsagt at rederiet får en meget anstrengt økonomi i tiden som kommer. Det er ikke en ukjent situasjon for rederiet. Gjennom 168 års virke har det vært mange økonomiske kriser, men selskapet har aldri gått konkurs.

– Det skal det heller ikke gjøre denne gangen. Dette skal vi klare, sier direksjonsformann Bjørn Blichfeldt, som aldri har opplevd maken til sommer på de 30 årene han har jobbet med Skibladner.

I dag får Skibladner blant annet 2,8 millioner kroner i årlig støtte fra Kulturdepartementet.