Riksantikvaren går inn i rullestol-saken

SKIBLADNER: Oplandske Dampskibsselskab vil fra 2020 ikke tillate rullestolbrukere om bord i Skibladner. Nå går Riksantikvaren inn i saken.

SKIBLADNER: Oplandske Dampskibsselskab vil fra 2020 ikke tillate rullestolbrukere om bord i Skibladner. Nå går Riksantikvaren inn i saken. Foto:

Oplandske Dampskibsselskab vil ikke tillate rullestolbrukere å være om bord i Skibladner. Nå tar Riksantikvaren grep.

DEL

Norges Handikapforbund Innlandet er blant dem som har reagert på at Oplandske Dampskibsselskab fra og med 2020 ikke vil tillate personer som er avhengig av rullestol, å farte med Skibladner på Mjøsa.

– I 1854 var det ingen som tenkte på universell utforming. Noen synes sikkert at dette er diskriminerende, men det går på sikkerhet. Uansett om rullestolen er stor eller liten, så kommer du om bord, selv om det er vanskelig fra noen av bryggene vi anløper. Men så kommer man ikke inn i røkesalongen fordi dørene er for smale, ikke inn i restauranten, ikke ned leideren til dame- og herresalongen og ikke opp på soldekket, for leideren er både bratt og smal, sier direksjonsformannen, har styreformann Bjørn Blichfeldt i Oplandske Dampskibsselskab tidligere uttalt til Handikapnytt.

Nå varsler Riksantikvaren at de går inn i saken, og har selv bedt om et møte med Oplandske Dampskibsselskab.

– Universell utforming om bord i fredete fartøy krever god dialog og samarbeid mellom partene, og dette vil Riksantikvaren bidra til, skriver Mari Søbstad Amundsen hos Riksantikvaren i en e-post til Handikapnytt.

Blichfeldt i Oplandske understreker ifølge Handikapnytt at hvis Riksantikvaren ønsker en tilrettelegging for rullestolbrukere, så må alle prinsipper som ellers ligger til grunn i fredningsbestemmelsene, legges til side.

Samtidig hilser han en dialog velkommen:

– Vi har mange møter med Riksantikvaren gjennom året. Om de også ønsker et møte for å diskutere dette, er de selvsagt hjertelig velkommen til Gjøvik, sier Blichfeldt til Handikapnytt.

Artikkeltags