Kongssund har cerebral parese og jobber hardt for å bli så god som mulig. De siste sesongene har han stadig senket tidene sine på 1500 meter, som er distansen som settes på programmet i hans klasse i paramesterskap.
I fjor ble han også tatt ut på landslaget. Det er verdt å merke seg at det er landslaget i friidrett, som også inkluderer parautøverne. Dermed er navnet til Skjalg å finne på samme lista som for eksempel Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen.
Med blant andre Skjalg i spissen ønsker nå idretten å nå ut til enda flere som kan tenke seg å prøve parafriidrett.

Tatt ut på landslaget
Inviterer til åpen samling
Mauritz Kåshagen har selv en lang og sterk karriere bak seg som utøver. Han har startet opp som friidrettstrener selv. I tillegg har han fått en deltidsstilling i Hedmark Friidrettskrets. Målet er å løfte paraidretten videre.
– Jeg er ansatt i Innlandet friidrettskrets og skal ha dette som et av mine viktigste arbeidsområder. Vi skal invitere til ei åpen samling for alle som har lyst til å se om para friidrett er noe for dem i Stangehallen 25. mars. Eksisterende parautøvere fra hele landet blir også invitert for at vi på den måten synliggjør mulighetene til de som kommer på samlinga.
Han og Skjalg håper det vil friste noen nye utøvere.
– Skjalg er toppidrettsutøver, men det skal også være lav terskel for dem som kommer for å prøve. Idretten må ha plass til utøvere som ønsker å prestere på ulike nivåer. Til samlingen vil vi ha med en hel buss med utstyr slik at alle med ulike funksjonsnedsettelser kan prøve aktuelle øvelser, sier han.

Skjalg (16) sikter mot toppen – starter årets Grand Prix i Dubai
Unner flere å delta
Utøvere med funksjonsnedsettelse blir delt inn i klasser på bakgrunn av grad av funksjonshemning relatert til den enkelte idrett. Hvilken klasse den enkelte utøver skal delta i, er en prosess som er ulik fra idrett til idrett. Kongssund innrømmer at det ikke er så stor konkurranse for han i sin aktuelle klasse i Norge.
– Det hadde vært gøy å få med flere, forteller Skjalg som løper 1500 meter på 4.22.97. En tid han håper å bedre i sommer.
For å få konkurranse må han løpe mot internasjonal konkurranse. Han har allerede løpt i flere mesterskap.
– Det er utrolig artig å få være med på det, sier Kongssund og unner flere å oppleve akkurat det.
Mauritz mener det er bra å ha med Skjalg for å motivere flere til å prøve idrett.
– Vi ønsker å bruke Skjalg Kongssund til å fronte denne samlinga, da han er et lysende eksempel på hva som er mulig. Han er allerede kvalifisert til World Para Athletics Championships i Paris fra 8. til 17. juli og har som realistisk mål å delta i Paralympics samme sted neste år.
