Gå til sidens hovedinnhold

Klare for 40. sesong på rad

Artikkelen er over 2 år gammel

Tirsdag starter Snøkutens 40. sesong. Per Bergsvein Støen mener det er folkehelse i hvert steg. Nå vil han ha bedrifter og idrettslag med på karusellen.

Per Bergsvein Støen i arrangementskomiteen for Snøkuten er så ivrig at han nesten letter fra bakken når han prater seg varm om trimkarusellen Snøkutens potensial i lokalt folkehelseperspektiv.

            - Jeg tenker ikke bare på det fysiske, ivrer Støen.

Han mener det er vel å viktig er å ta runden sammen med venner, familie eller arbeidskamerater. Støen mener også arbeidsgivere burde se nytten av Snøkuten og organisere trimgrupper. Både offentlige og private. Det samme gjelder klubber og nabolag.

Les også

Snøkuten bra for hjertet

 

Bra for humøret

- Det er ingen gang praten går så lett som når man går på kveldstur i bekvem pratefart. Da blir man bedre kjent, kan lufte frustrasjoner og løse floker. Humøret stiger for hvert steg. Snøkuten gir frisk luft og folkehelse til hele mennesket. Et lavterkseltilbud er alle er like velkomne og viktige, understreker Per Bergsvein Støen.

Han fortsetter peptalken med å utfordre idrettslag og treningsgrupper i Ringsaker. De siste årene har det bare vært en liten brøkdel som løper på tid hver gang. Kanskje et tjuetalls personer, litt avhengig av vær og føre. Antaller som løper på tid har gått jevnt nedover. Også det vil Veldre friidretts snøkutkomité gjøre noe med.

Les også

Hedret superveteran

 

Ønsker friskt blod

- Det er på tide at de trofaste gamle ræserne får nytt og friskt blod å kjempe mot. Ja, for det må da finnes idrettsfolk i Ringsaker som kan sette den harde kjerne av stadig eldre snøkutere på plass, undres Støen.

Altså at det må finnes sprek ungdom som kan kute fra den harde kjerne. Eller kanskje har de rett som tror at distriktets unge fotballspillere og langrennsløpere er regelrett redde for nederlag i møtet med grånende, seige og skinnmagre snøkutulver?

            - Snøkuten på tid er også en utmerket hardøkt, en gjennomkjøring som også ungdom som driver aktiv kondisjonsidrett kan dra nytte av. Det bør trenerne merke seg, resonnerer pådriveren.

En premiesesong

Men uansett om man løper på tid eller rusler runden pent og rolig med bikkja i bånd, så lover Støen deltagerpremie til alle som gjennomfører minst fire av vinterens seks løp.

            - I år har vi ekstra fine premier. Det er tross alt jubileum. Vi snakker om flotte bilder, rene kunstverk, sier Støen.

Under joggebølgen på 1980-tallet og inntil for et par tiår tilbake mobiliserte Snøkuten flere hundre deltagere hver bidige kveld. Men fremdeles er det 120 stykker som årvisst klarer å få med seg minst fire løp.

            - Snøkuten er seiglivet, men vi trenger rekruttering. Ta med refleks, lykt og godt humør, sier Per Bergvein Støen.

            - I kveld tirsdag 16. oktober er det Nordhagarunden som står for tur. Distanse 9,5 kilometer. Trimmere uten tidtaking starter fra kl 17. Alle må bruke refleksvest, og trafikkreglene må overholdes, suplerer Aud Jovall i arrangmentskomiteen.