Gå til sidens hovedinnhold

Søker familiekontakter: - Hvis det er pensjonister, uføretrygdede eller andre som har tid og ressurser til det, oppfordrer jeg dem til å bruke litt tid på dette

Artikkelen er over 2 år gammel

Har du noen ledige timer i uka som du kunne tenke deg å bruke på noen som trenger det? Da bør du bli familiekontakt.

Det er Ringsaker kommune som oppfordrer til dette i en pressemelding.

– Jeg har vært familiekontakt i flere år, og det er utrolig meningsfullt. Det er fint å vite at man kan bidra, sier Kari Bergaust, som er ute i sitt tredje oppdrag som familiekontakt i Ringsaker kommune.

Home Start-koordinator Kjersti Marita Gresseth har ansvaret for å rekruttere familiekontakter som kan hjelpe til hjemme hos familier som av ulike årsaker trenger litt hjelp i hverdagen.

– Mange av de som får besøk av familiekontakter har lite nettverk her. Noen er alene i foreldrerollen, kanskje har de flere barn i ulik alder og med forskjellige behov. Noen har fått tvillinger, og har behov for avlastning i en hverdag som føles litt uoverkommelig, forteller hun.

Home Start Familiekontakten er et forebyggende tiltak der man kommer inn med et medmenneske som kan hjelpe til slik at ikke situasjonen blir uhåndterlig for familien.

– I utgangspunktet er familiekontakten inne i familien to til fire timer i uka, gjennom seks måneder. I noen tilfeller kan vi utvide perioden litt, i samråd med familien og familiekontakten, sier Gresseth.

Kjersti Platou er ute i sitt første oppdrag som familiekontakt, og er veldig glad for at hun meldte seg etter å ha tenkt på det i lengre tid.

– Jeg er veldig godt fornøyd. Akkurat nå er jeg inne i en familie som har et tvillingpar. Det kan jo være hektisk til tider, og jeg tar ofte med meg ungene ut slik at mor får hvile. Jeg har også vært med til helsestasjonen og hjulpet mor der. Jeg har fått god kontakt med ungene, og får tilbakemelding om at det er god hjelp at jeg kommer. Hvis det er pensjonister, uføretrygdede eller andre som har tid og ressurser til det, oppfordrer jeg dem til å bruke litt tid på dette. Det gir utrolig mye tilbake, mener Platou.

7. januar holdes det et åpent infotreff på biblioteket i Brumunddal der alle som er interessert kan komme og få vite mer om Home-Start Familiekontakten. Neste kurs blir holdt i slutten av januar.

– Alle som de har tid og interesse for å bidra hos småbarnsfamilier kan bli familiekontakter. Kravet er at man har erfaring enten med egne barn eller arbeidserfaring med barn, man må gå et forberedelseskurs og man må skrive under på en taushetserklæring. Man må også kunne fremvise politiattest, sier Kjersti Marita Gresseth.