Slik unngår du å bli smittet av «sommerbakterier»

HUSK GOD HYGIENE: Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne sykdommer. Ved å følge noen enkle råd fra Folkehelseinstituttet kan man redusere risikoen for å bli smittet. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/ NTB scanpix

HUSK GOD HYGIENE: Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne sykdommer. Ved å følge noen enkle råd fra Folkehelseinstituttet kan man redusere risikoen for å bli smittet. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/ NTB scanpix

Dette må du passe på når du skal grille i sommer.

DEL

(Glåmdalen) Sommeren er sesongen for mat- og vannbårne sykdommer. I den forbindelse har Folkehelseinsituttet kommet med noen enkle råd for hvordan du kan unngå å bli smittet.

Sommeren byr som oftest på mange utendørsaktiviteter, og for mange er allerede grillsesongen godt i gang. Mange drar også på ferietur til utlandet, mens andre tar seg en hyttetur eller drar på campingferie.

Folkehelseinstituttet advarer om at utendørsaktiviteter som tilberedning av mat kan by på noen utfordringer, hvis man ikke husker på god kjøkkenhygiene.

Det er en rekke forskjellige bakterier som kan føre til at man får infeksjoner, som kan overføres fra vann eller matvarer. Flere av disse bakteriene trives ekstra godt i varm sommertemperatur.

– Bruk av vann med dårlig kvalitet i utmark og på hytter samt kontakt med husdyr som lam, kalver og killinger kan også være viktige risikofaktorer for smitte, sier lege Helena Niemi Eide ved Folkehelseinstituttet.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan disse infeksjonene hovedsakelig gi akutt diaré, oppkast og/eller magesmerter med ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad.

– I de aller fleste tilfellene går plagene over av seg selv og det er sjelden behov for sykehusinnleggelse eller antibiotikabehandling. Alvorlige følgetilstander og dødsfall kan allikevel forekomme. Dette gjelder særlig for spesielt utsatte grupper som små barn, eldre og syke, sier Eide.

Folkehelseinstituttet skriver at typiske mat- og vannbårne sykdommer som har en topp om sommeren, er sykdomsfremkallende E.coli, campylobacteriose, salmonellose, giardiasis og cryptosporidiose.

HER ER RÅDENE FRA FOLKEHELSEINSTITUTTET:

  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Vask kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, som for eksempel rått kjøtt, før det samme utstyret brukes til annen mat.
  • Hold rått kjøtt godt adskilt fra andre matvarer, særlig de du skal spise rå eller de som allerede er varmebehandlet.
  • Gjennomstek eller gjennomkok fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat.
  • Stek andre kjøttprodukter godt på overflaten.
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) og husk kjøleboks i sommervarmen.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
  • Skyll grønnsaker som skal spises rå godt før de spises.

Før du drikker vann rett fra naturen:

  • Sjekk at vannet er rennende, klart og uten lukt eller smak.
  • Unngå vann i nærheten av avføring fra dyr eller døde dyr (for eksempel døde lemen).
  • Unngå vann der det er beitedyr like i nærheten, eller vann som har tilsig fra landbruk.
  • Når du er i utlandet, bør du i tillegg passe på at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann eller skrelt, og unngå drikkevann som ikke selges på flasker.

Artikkeltags