Bildedeling av barn på idrettsbanen kan være et problem. Dette må du tenke på!

BARN OG IDRETT: Det er ofte mange flotte motiver på idrettsbanen, men visste du at du må spørre om lov før du publiserer bilder av barn under 15 år?

BARN OG IDRETT: Det er ofte mange flotte motiver på idrettsbanen, men visste du at du må spørre om lov før du publiserer bilder av barn under 15 år? Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Denne helgen arrangeres blant annet Faaberg-turneringen på Lillehammer med hele 362 lag. Senere i høst kommer nye turneringer. Og der det er barn, er det også foreldre og foresatte som tar bilder og filmer. Mye av dette finner veien ut på sosiale medier. Men visste du at man må spørre om lov dersom barna er under 15 år?

DEL

Idretten har blitt en arena der det foregår omfattende publisering av bilder og film av barn i sosiale medier. Nå oppfordrer Norges Idrettsforbund til å bruke nettvett, og sette seg inn i hvilke regler som faktisk gjelder.

– Foreldre og foresatte kan ha særlige grunner til at de ikke ønsker å publisere bilder og film av sine barn. I enkelte tilfeller kan deling av bilder og film få svært uheldige konsekvenser dersom barnet for eksempel bor på hemmelig adresse. Det er derfor klokt å tenke seg om før publisering, sier advokat Siri Grønborg Christensen, advokat i Norges idrettsforbund (NIF), til NIFs hjemmesider.

– Mange hensyn å ta

Og det er mange hensyn å ta når man legger ut bilder av egne eller andres barn i forbindelse med idrett:

– Noen kan legge ut bilder for å framheve sine egne eller andres barn. Det kan igjen føre til at noen føler seg utelatt eller oversett. Noen kan ha tatt et "morsomt" bilde, som for den som blir avbildet kanskje føles krenkende, eller som i verste fall kan føre til erting eller mobbing. Man vet aldri hvordan andre vil reagere, sier førsteamanuensis ved Institutt for Idrett og Kroppsøving ved Høgskolen i Innlandet, Thorsteinn Sigurjonsson, og legger til:

– Det trenger heller ikke alltid å være bilder. Det kan være at man skriver en status om hvem som har scoret, hvor mange mål de ulike har satt inn - eller hvor gode den og den har vært. Det er mye man må tenke over når man legger ut bilder og informasjon i sosiale medier.

Sigurjonsson har selv vært med på å produsere en undervisningsvideo om temaet, som brukes på trener 2-kurset ved instituttet.

– Vi ser at dette er et interessant tema som ofte avler debatt. Jeg tror det har fått mange til å reflektere rundt hva man publiserer, og at det også er et behov for bevisstgjøring rundt hvem som faktisk har eierskap til bildene som blir tatt, sier Sigurjonsson.

Behov for retningslinjer

For det finnes en hovedregel for bruk av bilder og film. Det skal blant annet ALLTID innhentes samtykke fra alle som kan identifiseres på bildene før de publiseres:

– Dersom de som er avbildet er under 15 år, må samtykke hentes inn både av barnet selv og foresatte. I den forbindelse har vi laget en samtykkerklæringsskjema som vi ber idrettslagene om å benytte, sier advokat Grønborg Christensen.

Det ønskes velkommen i Elverum Fotball, som er en enorm klubb med hele 1.100 medlemmer. I helgen sender klubben 16 lag til Faaberg-turneringen på Lillehammer.

Elverum Fotball: – Viktig å følge med på utviklingen

– Bortimot 1.000 av våre medlemmer er under 18 år, så dette er et tema vi er oppmerksomme på, og det er veldig viktig at vi følger med på utviklingen, sier leder av fotballakademiet i Elverum Fotball, Anders Bronken til Østlendingen, og legger til:

– Vi vil absolutt vurdere om vi skal benytte oss av dette samtykkeerklæringsskjemaet, og spesielt om det kommer føringer fra Norges Idrettsforbund.

- Hvilken praksis har dere i dag?

– Hva vi som klubb legger ut på våre sosiale medier og nettsider er jo vårt ansvar, og det er en selvfølge at vi er nøye på det. Vi har imidlertid ikke mulighet til å kontrollere hva foreldre privat legger ut av unger med tilknytning til Elverum Fotball, så der handler det om bevisstgjøring, sier Bronken, som gjerne ser at flere foreldre og foresatte stiller opp på klubbens fellesmøter:

– Vi er som sagt en stor klubb, og den beste måten vi kan nå ut til alle, er at vi får økt oppslutning om foreldremøter og informasjonsmøter. Oppmøtet er ofte ikke mer enn brukbart, og dess flere som møter opp, dess lettere blir det for oss å få kommunisert felles retningslinjer, påpeker Bronken.

Her er retningslinjene fra NIF

Lurer du på hva som gjelder? Dette er retningslinjene Norges idrettsforbund har utarbeidet:

1. Før bilde eller film publiseres skal det være innhentet samtykke fra alle på bildet, og fra deres foresatte dersom barna er under 15 år.

2. Ved innhenting av samtykke til å publisere bilder og film bør samtykkeskjema brukes. Det er kun et aktivt samtykke som kan gi grunnlag for å publisere bilder og film.

3. Dersom et barn ikke ønsker at bilder eller film skal publiseres skal dette overstyre foreldrenes ønske om publisering.

4. Vær bevisst i hvilke situasjoner det tas bilder eller film. Ta aldri bilder av nakne barn og vær varsom med å ta bilder av lettkledde barn. Vis måtehold ved bruk av fullt navn.

5. Det skal alltid samtykkes særskilt for hvert enkelt bilde eller film som skal benyttes til medier.

6. Et samtykke kreves også ved publisering av bilder og film i lukkede grupper på nett, som for eksempel Facebook, eller andre nettsteder som er passordbeskyttet.

7. Dersom et samtykke trekkes tilbake må publiserte bilder og film slettes.

Artikkeltags