– Gi bort skolebøkene!

Gledet mange: Anette Myrvang fra Brumunddal har gledet ti studenter med gratis skolebøker.Foto: Jeanette Sandbæk Håland

Gledet mange: Anette Myrvang fra Brumunddal har gledet ti studenter med gratis skolebøker.Foto: Jeanette Sandbæk Håland

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg husker hvor mye jeg sjøl slet med å få råd til skolebøker. Derfor ville jeg gi bort bøkene mine nå, for å hjelpe andre, sier Anette Myrvang.

DEL

Hun fikk stor respons på en melding hun la ut på Høgskolen i Lillehammer sine Facebook-sider om at hun gir bort de brukte skolebøkene sine.

– Jeg ville hjelpe så mange som mulig, derfor har jeg bestemt meg for å gi to bøker til hver person som melder seg. Så langt er jeg oppe i ti stykker. Responsen var enorm, og meldingene strømmet på bare minutter etter at jeg hadde lagt ut beskjeden. Det er jeg selvsagt veldig glad for.

Kostbart

Myrvang husker ikke hvor mye hun sjøl brukte på skolebøker, men det er snakk om flere tusen kroner.

– Noen er heldige og få kjøpt billig, andre er ikke fullt så heldige og må kjøpe nye. Enkelte får ekstra penger til skolebøker fra NAV, men det er et begrenset beløp som kanskje kommer en stund etter skolestart. Dermed sitter man uten bøker fram til pengene kommer, og det er problematisk. Det har jeg selv opplevd. Jeg hadde trang økonomi, og slet med å få råd til bøkene jeg trengte. Lærerne maste, og sa jeg måtte finne en løsning. Heldigvis fikk jeg noen bøker av en på skolen. Derfor ønsker jeg å hjelpe videre nå.

Hun oppfordrer andre til å gjøre det samme dersom de har mulighet.

– Det er bedre at bøkene blir brukt enn at de støver ned i en bokhylle. Noen få bøker som jeg vet jeg vil få bruk for seinere har jeg beholdt, men de fleste gis bort til nye studenter. Å være student er tøft. Det er forventet at du skal betale for deg, være selvstendig og voksen, noe som ofte innebærer å jobbe i tillegg til skolegang, for å få råd til å dekke utgiftene.

Ikke lett å be om hjelp

Noen skammer seg over at de ikke har råd til skolebøker.

– Slik burde det ikke være. Vi nordmenn må bli flinkere til å be om hjelp, og til å ta imot hjelp når vi blir tilbudt den. Mange av dem som kontakter meg er av utenlandsk opprinnelse. De har en helt annen kultur for å hjelpe og ta imot hjelp enn hva vi har. Der har nordmenn noe å lære.

Myrvang blir også oppgitt over bruk og kastmentaliteten mange har.

– Det er dessverre mange som tenker at det noe feil med ting som er gratis, eller at det ikke er bra nok. Er en ting gratis bør man kunne ta imot det man får uten å klage.

Myrvang håper at mange følger oppfordringen hennes om å gi bort skolebøker.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på det jeg har gjort. Forhåpentligvis kan det være til inspirasjon for flere.

Artikkeltags