Hedret med speidernes gjeveste utmerkelse

Bildetekst: Øystein Gonsholt mottok utmerkelsen Sølvulven fra speidersjef May-Britt Roald lørdag.

Bildetekst: Øystein Gonsholt mottok utmerkelsen Sølvulven fra speidersjef May-Britt Roald lørdag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Øystein Gonsholt (55) fra Ringsaker speidergruppe er tildelt Sølvulven, Norges speiderforbunds høyeste utmerkelse for mangeårig innsats for speidingen.

DEL

Sølvulven ble delt ut av avtroppende speidersjef May-Britt Roald på Norges speiderforbunds landsmøte, Speidertinget, på Hell lørdag. Hun fortalte landsmøtet om en speiderleder med et stort engasjement flere verv, prosjekter og hjertesaker på ulike nivåer i organisasjonen, og trakk fram hvordan han er opptatt av både fortid og framtid i speideren:

– Han er unikt interessert i historie, og spesielt i speiderhistorie. Gjennom årene har han samlet store mengder med fakta og detaljer om speidingens grunnlegger Robert Baden-Powell og bakgrunnen for speiderbevegelsen. Samtidig er han aktiv både som speiderleder i Ringsaker speidergruppe og som ledertrener på nasjonalt nivå.

Med denne interessen for speiderhistorie, er en tilknytning til Norsk speidermuseum opplagt. Øystein Gonsholt har vært engasjert i museet i mange år, og leder nå dets styre. Han har vært ansvarlig for, og bidragsyter til, flere av Speidermuseets historiske tidsskrifter, og har bemannet museets stand på alle Norges speiderforbunds og KFUK-KFUM-speidernes landsleire de siste ti årene. – Hjertet hans banker sterkt for speidingen i mange ulike sammenhenger, det kan synes som om speidingen er selve livet for ham, sa speidersjefen.

– Det er moro at historien blir løftet fram og verdsatt på denne måten, sier Øystein Gonsholt. – og så er det jo en ære å få en slik anerkjennelse for den tiden man legger ned.

– At speidingen, som hadde sin begynnelse for mer enn hundre år siden, fremdeles engasjerer barn så mye, noe vi opplever hver uke, viser hvor menneskelig sammensatt speiderfilosofien til Baden-Powell er, slår han fast.

Sølvulven deles som regel ut annethvert år, og det er bare et fåtall som får denne æresbevisningen.

Norges speiderforbund

Norges speiderforbund er en barne- og ungdomsorganisasjon med cirka. 19 000 medlemmer fordelt på rundt 400 lokale speidergrupper. Formålet med speiderarbeidet er å utvikle barn og unge til å bli selvstendige og ansvarsbevisste mennesker.

På verdensbasis finnes det cirka 60 millioner speidere i mer enn 160 land.

Artikkeltags