Gå til sidens hovedinnhold

Spektakulær måneformørkelse mandag morgen - 32 år til neste gang!

Artikkelen er over 2 år gammel

På morgenen mandag 21. januar inntreffer en stor og spektakulær måneformørkelse som blir synlig over hele landet, inkludert Svalbard.

Månen er spesielt nær jorden under begivenheten, så i likhet med formørkelsen 31. januar i fjor, blir dette en såkalt supermåneformørkelse. Det opplyser vitenformidler Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard i en pressemelding.

Mørkest fra klokka 06.12

Den neste totale måneformørkelsen som blir synlig fra Norge etter årets begivenhet inntreffer først i september 2025, men denne blir ikke synlig i sin helhet hos oss.

– Den neste vi kan følge fra start til slutt skjer først på nyttårsaften i 2028. En ny supermåneformørkelse inntreffer imidlertid først i 2051!

Månen passerer inn i jordskyggen og bli formørket. I motsetning til formørkelsene i 2018 som fant sted mens månen sto lavt på himmelen og derfor bare var synlige fra deler av landet, vil mandagens formørkelse bli synlig i sin helhet over hele Norge, inkludert Svalbard. Mot slutten av formørkelsen vil månen komme lavere på vesthimmelen, og da er det viktig å observere fenomenet fra steder med fri sikt.

Formørkelsen starter klokka 03.36 norsk tid i det månen begynne å bevege seg inn i halvskyggen fra jorden. Dette vil til å begynne med ikke være særlig merkbart, men etter rundt en halvtime vil man kunne se at  fullmånen har fått et litt dempet lys. Klokka 04.34 begynner månen å komme inn i helskyggen fra Jorden, og den første delvise fasen er i gang. Denne fasen varer helt til månen klokka 05.41 er fullstendig inne i helskyggen og den totale fasen har startet. Totaliteten er mørkest rundt 
midt-punktet klokka 06.12 og avsluttes klokka 06.44 da den avsluttende delvise fasen begynner. Denne fasen vil vare frem til 07.51, og deretter følger en gradvis lysere halvmåneformørkelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Formørkelsen vil være helt over klokka 08.48.

– I tillegg til totaliteten vil også de delvise fasene bli svært spektakulære!

Imponerende år for romfarten

I det kommende året får vi både oppleve tre formørkelser, at månen okkulterer Jupiter og Saturn, samt en sjelden Merkurpassasje.

Men 2019 blir likevel året hvor romfarten vil dominere. Allerede første nyttårsdag passerte romsonden New Horizons kuiperbelteobjektet Ultima Thule – det ytterste objektet som noen gang har blitt besøkt av et romfartøy.

– 3. januar gjennomførte Kina historiens første landing på månens bakside, og i resten av 2019 venter en rekke utrolig spennende oppskytninger og vitenskapelige ferder av både USA, ESA, Japan, Kina og India. I tillegg er det også 50-årsjubileum for det første mennesket på Månen med Apollo 11!