Gå til sidens hovedinnhold

Spillet om sykehuset

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

 • Jeg registrerer at leger i Elverum, Hamar og Lillehammer, i avisinnlegg både i lokal og riksdekkende presse, nå samstemte går imot et hovedsykehus i Moelv, og motstanden blir større og større. Det er vel snart bare noen lokale politikere som er for.
 • Argumentet for Moelv har vært at det kan rekruttere folk fra alle Mjøsbyene langs en 4-felts motorveg. De som argumenterer slik, synes å ha glemt at framtidens ansatte IKKE skal pendle 5–6 mil hver dag uansett hvor bred vegen er, og uansett hvor fort det går. Kloden tåler ikke dette. Derfor må sykehusene ligge der folk bor.
 • Rekruttering og klimaavtrykk er de viktigste elementene som må avgjøre plassering. Begge disse elementene taler så gedigent mot Moelv, og for et nytt sykehus på Sanderud i aksen mellom Hamar og Elverum.
 • Og kom nå ikke med den utslitte frasen om at om 10 år kjører alle elbil. Jo, elbiler er en liten velsignelse når det gjelder å bedre miljøet lokalt, spesielt i sentrale strøk, da de lokalt reduserer klimagassutslippene. Men også elbiler genererer svevestøv. Og når den strømmen elbilene bruker, blir produsert med olje, gass og kull, er effekten på det globale klimaet forsvinnende liten. Eller er det slik at Anita Ihle Sten og Even Aleksander Hagen vil bygge vindmølleparker på Sjusjøen og over hele Lillehammerfjellet? Dette må de svare på før valget til høsten, slik at vi får vite hvor helhetlig politikken deres er.
 • Og det holder ikke at lokalpolitikerne sier hva de mener. Nå vil vi også ha klare svar fra stortingskandidatene. Så Karin Andersen, Anette Trettebergstuen, Trygve Slagsvold Vedum, Tor André Johnsen og Anna Molberg, nå vil vi ha klare svar! Stig Vaagan vet vi vel hva mener.
 • Et nytt Hamar/Elverum-sykehus på Sanderud vil være en velsignelse for pasientene, en velsignelse for de ansatte og en velsignelse for klimaet, men selvsagt en ergrelse for sykehusene på Gjøvik og Lillehammer, for det er innlysende at et nytt sykehus på Sanderud vil ha potensial til å utvikle seg til hovedsykehus for hele Innlandet. Med tiden.
 • Om jeg vil legge ned sykehuset i Elverum? Nei, ikke jeg, men New Public Management vil gradvis spise opp mer og mer av sykehuset i Elverum, enten det heter akutt eller elektivt. Et New Public Management som ble etablert av siviløkonom Jens Stoltenberg, satt ut i livet av Bjarne Håkon Hanssen, og videreført av Jonas Gahr Støre. Jeg ser at noen i Elverum tror at et elektivt sykehus vil utvikle seg, og bli større og større. Sannheten er at det vil bli mindre og mindre for hvert år. Sultefôret som det blir av helsebyråkrater i departementet.
 • Og da må folk i Elverum spørre seg selv om. Er Elverumsamfunnet best tjent med å ha et utslitt elektivt sykehus i 3 km avstand, eller et topp moderne sykehus med alle funksjoner i 25 km avstand?
 • Derfor er det bra at styret i HSØ nå innstilte på Moelv som plassering av hovedsykehuset i stedet for Brumunddal. Dette gjør de vel vitende om at Moelv-alternativet er sjanseløst på alle kriterier i forhold til 0+ alternativet med nytt sykehus på Sanderud. Moelv vil falle pladask i bakken. Brumunddal ville nok også ha falt, men ikke like hardt og brutalt.
 • Og dette skjønner styret i HSØ, og dette skjønner helseministeren. Man kan sikkert si mye negativt om Gjedrem og Høie, men dumme er de ikke. De vet hva de gjør, og ikke gjør. De ønsker selvsagt et sykehus plassert det folk bor, der rekrutteringen er sikrest, og som kan verne om klimaet. Spillet er nå lagt opp enklest mulig for å få dette til.
 • Og Ringsaker, ja de kan verne om, og videreutvikle den statusen de har som landets beste og største hyttekommune. Men skal Ringsaker bli en sykehuskommune, må de slå seg sammen med Hamar.