Spør mer, er oppfordringen på verdensdagen i år

Fra venstre: Ingeborg Nordlund, Kristin Haugholt og Mette Westgaard.

Fra venstre: Ingeborg Nordlund, Kristin Haugholt og Mette Westgaard. Foto:

Tema for årets markering er «Spør mer!» Alle oppfordres derfor til: Tør å spørre!

DEL

Lørdag 10. oktober er det Verdensdagen for psykisk helse. Dette markeres med flere arrangementer i Ringsaker i løpet av uka før og etter verdensdagen.

Tema for årets markering er «Spør mer!», og det handler om det å vise interesse for andre mennesker og gi andre oppmerksomhet.

– Det å bry seg om hverandre, å gi hverandre oppmerksomhet er viktig ikke bare for den som får oppmerksomhet, det er også positivt for den som spør. Psykisk helse handler om hvordan man har det med seg selv og andre. Alle har psykisk helse, akkurat som alle har fysisk helse. Noen dager er den god, mens andre dager kan være tunge. Ved å bry seg om andre kan man bidra til at andres dager blir gode, sier kommunepsykolog Kristin Haugholt.

– Psykisk og fysisk helse henger sammen, og påvirker hverandre gjensidig. Ting vi gjør for å styrke den fysiske helsa vår, som å spise sunt, være fysisk aktive og få nok søvn bidrar også til å styrke den psykiske helsa vår, sier folkehelsekoordinator Ingeborg Nordlund.

«Hva er det med oss menn?» Torsdag 8. oktober settes det fokus på menns mentale helse på biblioteket i Brumunddal. Menn kommer dårligere ut enn kvinner på mange helsestatistikker. Det er særlig tydelig når det gjelder psykisk helse. Hva er det som har skjedd med «det sterke kjønn»? Berger Hareide møter Erland Tolvstad og Lars Erlend Kielland til en samtale om hvordan det er å være mann i arrangementet som er i regi av biblioteket, kulturkontoret og PP-tjenesten.

For ungdommen: Mandag 12. oktober fra klokka 13.30 har Ungdomskontakten stand i gågata for å markere dagen. På ettermiddagen inviterer de til tur for ungdom fra 13 år oppover. Ringsaker videregående vil markere verdensdagen gjennom ulike arrangement hele uke 42.

Tradisjonen tro markerer også Mental Helse Norge verdensdagen med et arrangement på Prøysenhuset 14. oktober.

I tillegg vil Voksenpedagogisk senter ha verdensdagen som tema for sine elever.

Artikkeltags