Agility-klubben Åsmarka blandede bygget i fjor om et gammelt fjøs til treningshall for hunder. Et fjøs de leier av Even Haukåssveen på Afseth i Næroset.

– Den nye hallen vår har kunstgress og gir perfekte treningsforhold året rundt, noe som er helt avgjørende for å bli best i verden, sier landslagsutøver Jeanette Sandbæk Håland.

Hun kom nylig hjem fra Italia der Norges lag ble nummer fem av 32 nasjoner. Sammen med supertispa Tequila (4) fikk Håland den beste poengsummen av de fire norske ekvipasjene i lagkonkurransen.

Dugnad

Ombyggingen av fjøset på Afseth til treningshall for hunder har kostet om lag 60.000 kroner. Åsmarka blandede har ikke rett til spillemidler, men gjengen klarer seg på sponsorstøtte, dugnad og penger fra egen lomme. I tillegg kommer mange dugnadstimer i hallen. Skraping og vask, maling og ombyggingen pågikk i hele fjor sommer. Kunstgresset fikk de gratis da en fotballbane skulle renoveres. I enden av hallen er det laget kjøkken, soverom for gjester og oppstallingsrom for hunder. Poenget med agility er å løpe hinderløypa feilfritt og på kortest mulig tid. Runden tar om lag et halvt minutt. Løypa varierer fra gang til gang.

Eksklusiv gruppe

– For å lykkes må vi være et miljø. Det nytter ikke å streve med agility mutters alene og tro at man skal kunne hevde seg på konkurranser, sier Jeanette Sandbæk Håland.

Åsmarka blandede består av 11 aktive. Flere er det ikke plass til. Men spissingen gir resultater. Foruten Håland som er på A-landslaget, har klubben hatt Kari Dalsaune og Mette Sandbakken på det norske rekruttlandslaget. Ikke dårlig, med tanke på at tyngdepunktet for sporten ligger i Oslo-området.

Et hundeliv

Jeanette Sandbæk Håland har drevet med agility siden 2010. Tequila er en tysk mittelspitz og hennes andre konkurransehund. En tredje er under opplæring, en ung border collie med kapasitet for å bli verdensmester om noen år.

Håland trener hundene to økter pr. dag. For å gjøre unna den første økta før jobb må hun ut opp klokka fem praktisk talt hver morgen. I tillegg driver hun allsidig fysisk egentrening.

– Det blir ikke tid til annet enn trening og jobb, sier hun.