Dyr sjetteplass for Spangen

Av

NMK Hamars Jonas Spangen kjørte ut i A-finalen og mistet grombilen. Erkerivalen Emil Sivesind fra NMK Gjøvik sikret seg laurbærkransen.

DEL

Konsmo i Vest-Agder lørdag kveld: Et av Hedmarkens desidert største bilcrosstalenter, Jonas Spangen, 15 år og bosatt på Hamar, har nådd det hårete målet han satte seg forhånd: Han har sikret seg en plass i A-finalen på selveste landsfinalen for juniorer der de 150 beste i landet er med. Alle seks på startplata drømmer om å vinne og dermed bli norgesmester i bilcross for juniorer.

Nervene står på høykant over hele linja.

Ekstremt nervøs

Førerne er sitter fastspent i bøttestoler, men er så fulle av adrenalin at bøtta nesten renner over. De klamrer seg fast til ratt, bur og alt som gir støtte.

– Jeg var så nervøs, jeg skalv så fælt at jeg trodde jeg skulle rive av håndbrekket, fortalte Spangen etterpå.

Dette er hans andre landsfinale. I fjor kjørte han første omgang med rådebank, og bestemte seg for å ta en brutal revansje i år. Hittil har alt fungert perfekt. I år har han bare hjertebank, men den er ille nok. 15- åringen er til tross for alderen relativt merittert i dette sirkuset. I fjor kjørte landsfinale første gang og har vunnet både Talentracet, Todagersløpet på Hamar og fjorårets Finnskogsfestivalen. Han har også vunnet Dreamteam sammen med klubbkamerat Kevin Wiken.

Starten går

Bilene ruser så lufta dirrer og folk uten hørselvern holder seg før ørene. Det røde lyset skifter til grønt, og starten går med et brøl.

– Jonas kjører kjempebra, hoier NMK Hamars leder Guro Haug Buvik som står på tribunen og biter negler.

Spangen har vunnet alle sine fire innledende heat. Men det har også rivalen Emil Sivesind fra Gjøvik. Begge har vært gjengangere på premiepallen det siste året.

Mister kontrollen

Støvet fyker, grusen spruter og først ut av skya i bortre sving kommer en svart gammal Volvo med Emil Sivesind fra Gjøvik bak rattet. Spangen trår gulvet flatt for å henge på, men det er bil i røringa på alle kanter. Det går ikke likere enn at Spangen smeller rett i jordvollen og parkerer. For NMK Hamars store håp var A-finalen over før han kom ordentlig i gang.

– Spangen var uheldig i A-finalen, konstaterer Buvik nøkternt en times tid seinere.

Mistet bilen

Landsfinalen ble en dyr affære for Spangen.

– Når jeg kjørte ut så bøyde jeg bærebruene på begge sider. Bilen gikk gørfælt, men nå har jeg mista den, så det var dumt. Jeg har kjørt gokart i mange år. Det er mye av grunnen til at det går så fort som det går. Og pappa som står på og skrur, så klart. Og så må jeg takke bestefar Jarle og Torbjørn. Jeg har tenkt til å kjøre flere løp framover og gjøre så godt jeg kan, oppsummerer Spangen.

Ni fra Hamar

NMK Hamar hadde ni kvalifiserte førere til start på årets juniorfinale der 150 deltok. Foruten Jonas Spangen kjørte Emil Gjenga Lund, Kevin Wiken, Emilie Pettersen, Silje Gjenga Lund, Stine Bekkevold, Tom Arild Westerhaug, Markus Elvelund og Joachim Holtmoen. Truls Krokengen og Marcus Nysveen Haug var også kvalifisert, men kjørte ikke.

Sterke klubber

Tre klubber i Norge skiller seg ut med spesielt mange kvalifiserte. Arrangørklubben NMK Konsmo hadde ti, Bergen og Hamar ni hver. Til sammenligning hadde en sterk klubb som NMK Elverum fire. NMK Gjøvik hadde bare to kvalifiserte, men det holdt altså til suveren seier i det forrykende rottereset på Konsmo motorsenter.

Artikkeltags