To dager med klampen i bånn på Vendkvern

Av

Vendkvern motorbane står striglet og klar for ville rundkast, snurring og svidde plugger denne helga.

DEL

Denne helga går det årlige todagersløpet av stabelen på Vendkvern motorbane i Furnes. De siste kveldene har vært preget av hektisk dugnad og finpuss både ute og inne.

 Da RB-sporten stakk innom Vendkvern onsdag kveld kunne vi ane at NMK Hamars driftige leder Guro Haug Buvik hadde minst like høy puls som da hun i hine hårde dager steppet inn som spillende trener for Veldre håndball.

- Vi ligger an til 80 startende, fortalte hun mens hun sjauet kioskvarer og diverse andre nødvendigheter fra en bilhenger og over til kiosken i klubbhuset.

Energisk trio

Rundt om på banen kvein det i gresstrimmere. To traktorer var i sving, inkludert klubbens nye slave, en velbrukt Fiat. Klubbens Mitsubishi Pajero tauebil var også klargjort til innsats. For er det en ting som er sikkert som banken i bilcross, så er det alle havariene. Pajeroen kommer derfor til å bli god og varm i helga, selv om storebror hjullasteren bærer vekk de helt håpløse med langnebbet pallegaffel. Tre tobeinte som allerede onsdag var gode og varme i trøya var dugnadsheltene Leif Huse, Morten Skogsrud og Erik Johansen.

Leif Huse og Morten Skogsrud tar seg en velfortjent pause. Erik Johansen var ikke til stede da bildet ble tatt.

Leif Huse og Morten Skogsrud tar seg en velfortjent pause. Erik Johansen var ikke til stede da bildet ble tatt.

- Den trioen stiller støtt opp når noe skal gjøres, konstaterte Buvik med støtte fra de andre dugnadskameratene.

- Vi har organisert oss i tre dugnadsgrupper. Den ene har ansvar for bana, den andre kioskdriften og den tredje alt mulig annet, forklarte hun

Åtte finaleklare

Helgas todagersløp er ikke kvalifiseringsløp til årets landsfinale senior.

Den går i Verdal 18. august, et par gasspådrag fra Stiklestad der Tore Hund stakk kong Olav Haraldsson i buken med spyd i 1030.

Flere kvalifiseringsløp gjenstår, men NMK Hamar har allerede åtte førere klare til det store slaget: Tommy Eng, Martin Nyhagen, Arild Westerhaug, Lars Erik Aasvestad, Ole Martin Mellem, Kenneth Storre, Tommy Håkensen og Cato Sveen.

- Klubben sponser alle med 2000 kroner i reisepenger, sier Buvik.

Stadig forbedring

NMK Hamar – Vendkvern motorbane ble stiftet i 2006, og tok over driften etter NAF Hamar jr. I 2013 ble NMK Hamar slått sammen med NMK Ringsaker. Det resulterte i en real kraftsamling av bilsportmiljøet Hedmarken.

- Da vi senere fikk på plass en langvarig leiekontrakt for Vendkvern, ble det endelig mulig å satse langsiktig. Nå har vi reist klubbhus, dommer- og speakertårn og fått bedre publikumsfasiliteter. Det siste er to nye kiosker. Dugnadsinnsatsen har vært formidabel. Det er et flott klubbanlegg i ferd med å materialisere seg, kommenterer styremedlem Geir Gransbråten.

200 medlemmer

Vendkvern regnes i dag som regionanlegg for hele Hedmarken. Bana er godkjent for både bilcross, nasjonal rallycross (NRC) og crosskart. Et par av fartsetappene på Rally Hedmarken legges også til Vendkvern.

Geir Gransbråten har sett nærmere på medlemstallene.

- NMK Hamar har i dag rundt 200 medlemmer fordelt på Ringsaker, Hamar Stange og Løten. Vi har aktive utøvere fra 8 til 70 år. Om lag 15 prosent av medlemmene våre er under 18 år, sier Gransbråten.

Som en del av satsingen kommer publikum under 16 år inn gratis på løp. Klubben har aktive utøvere i både crosskart, bilcross, rallycross, rally og dragracing. Det er trening en til to kvelder i uka. I løpet av året arrangeres fire-fem løp på bana, pluss klubbløp. En ny ordning gjør at ungdom nå kan kjøre organisert trening for bilcross fra 14 år.

Søker landsfinale

Første helga i august kjøres tredje NM-runde i crosscart på Vendkvern, og i september arrangerer klubben Rally Hedmarken. Sesongen avsluttes med bilcrossløpet Neglespretten i oktober. Men ambisjonene stopper ikke der, for klubbleder Guro Haug Buvik røper at NMK Hamar vil søke om å få arrangere landsfinale senior i 2020. I fjor arrangerte klubben en gnistrende landfinale for juniorer på Vendkvern. Utgangspunktet for å søke om den prestisjefulle seniorfinalen skulle dermed være det aller beste.

Artikkeltags