Flest mulig, lengst mulig, best mulig: 2005-årgangen i Dala med vellykket tiltak for å flere til å fortsette med fotball

GLEDER SEG: Disse gutta gleder seg til å dra til Berlin på fotballtur. Apparatet rundt 2005-årgangen i Brumunddal har tatt grep for å unngå frafall i fotballen og fra i fjor har ingen sluttet.

GLEDER SEG: Disse gutta gleder seg til å dra til Berlin på fotballtur. Apparatet rundt 2005-årgangen i Brumunddal har tatt grep for å unngå frafall i fotballen og fra i fjor har ingen sluttet. Foto:

Etter fjorårssesongen begynte støtteapparatet til 2005-årgangen i Dala å se på tiltak for å redusere frafallet i fotballen, og etter dette har ingen fra kullet sluttet.

DEL

De første årene etter overgangen fra sjuerfotball til full bane avstedkommer erfaringsmessig et stort frafall fra den organiserte fotballen. Mange sliter med å takle det nye formatet, for enkelte blir det for alvorlig og fotballen må kanskje vike for andre interesser.

- På trenermøtet i fjor snakket vi trenerne og laglederne om hva vi skulle gjøre for å få med flest mulig gutter videre på årgangen, sier lagleder Ivar Windjusveen, og fortsetter:

- Disse gutta begynte på ungdomsskolen nå i høst, og erfaringen viser at mange faller fra organisert idrett på denne tiden. Vi ble enig om å lage en skikkelig gulrot for de som ble med videre, nemlig en fotballtur til Berlin og Norway Cup. Ingen har sluttet og i det siste har det kommet til fem nye spillere. Vi er kjempefornøyd, nikker en samstemt trener- og lagledergjeng.

Tysk kjentmann i apparatet

En fotballtur ble tidlig spilt inn som et potensielt incentiv for å få med flest mulig videre.

At valget falt på Berlin, som er en av ytterst få hovedstader i Europa uten et topplag i hjemlig liga, er ikke helt tilfeldig.

Prislappen er en ting, reise og billett til Hertha Berlins hjemmekamp mot Werder Bremen på Olympiastadion medfører utgifter i en betydelig mindre størrelsesorden enn en tilsvarende tur til England eller Spania ville gjort.

Hovedgrunnen er imidlertid at det i årgangens støtteapparat finnes en lokal kjentmann.

Torben Joswig har tyske aner og skal fungere som guttas guide i den tyske hovedstaden. For sjøl om det er fotball som er hovedretten på menyen håper det norske reisefølget å absorbere litt av byens historie.

- Det er tjue minutter å gå til Brandenburger Tor fra der vi skal bo, forteller Joswig.

Som en del avoppkjøringen til fotballturen var gutta nylig samlet for å se Hertha Berlin og da ble det også tid til en runde med FIFA  på Playstation. Da ble det spilt Hertha Berlin mot Werder Bremen, som også er den kampen gutta skal se i Tyskland.

Som en del avoppkjøringen til fotballturen var gutta nylig samlet for å se Hertha Berlin og da ble det også tid til en runde med FIFA på Playstation. Da ble det spilt Hertha Berlin mot Werder Bremen, som også er den kampen gutta skal se i Tyskland. Foto:

Videohilsen fra Jarstein

Som et sosialiseringstiltak og som et ledd i oppkjøringen til turen om ei drøy uke var gutta samlet hos Joswig forrige lørdag for å se Hertha Berlin mot Wolfsburg.

40 000 tilskuere var på plass og så at gjestene knep seieren etter å ha overlistet Rune Almenning Jarstein en gang.

Landslagskeeperen hadde tatt seg tid til å spille inn en videohilsen til gutta der han ønsket dem god kamp.

Han sa også at han håper han får tid til å treffe gutta i forbindelse med deres opphold i byen.

-Rom for alle

Windjusveen skryter av foreldrene som er viktige bidragsytere.

- Vi har arbeidet systematisk gjennom flere år for at gutta skal ha det kjekt sammen på årgangen. Det er mange engasjerte foreldre som på forskjellige måter bidrar til at helheten blir så bra. At vi har med 36 gutter på gutter 14 er veldig moro. Laget trener ute på Sveum tre ganger og inne i Fagerlundhallen en gang i uka vinteren igjennom. Her er det rom for alle. Både de som satse på fotballen, og de som vil ha det gøy med fotball. Vi skal ha med flest mulig, lengst mulig, best mulig, sier Windjusveen.

Artikkeltags