Mener spillere i Moelven, Veldre og Furnes også kan bli gode: - Man må bare ville det nok

I ELITEN: Mia Svele har vært eliteseriespiller i to år allerede. Her går hun forbi verdensstjernene i Siofok under helgens kvartfinale i europacupen.

I ELITEN: Mia Svele har vært eliteseriespiller i to år allerede. Her går hun forbi verdensstjernene i Siofok under helgens kvartfinale i europacupen. Foto:

Mia Svele (17) spiller tross sin unge alder fast på et av landets beste lag, men er man avhengig av å spille i en toppklubb for å bli god?

DEL

Hun har alltid spilt i Storhamar selv om hun er oppvokst på Stavsberg. Svele og lagvenninne Anna Mortvedt er de eneste fra Ringsaker som spiller håndball på toppnivå i Norge.

Må ville det

Som datter av den gamle landslagskjempen og nå ekspertkommentator, Bent Svele, skulle en kanskje tro at det var genene som har fått Mia Svele dit hun er i dag.

– Mia har alltid vært i Storhamar, så hun kjenner ikke til noe annet. Hun startet med å ha meg som trener fra jeg flyttet til Hamar i -99 og er nesten født og oppvokst i Prestrudhallen (Storhamars gamle hjemmebane journ.anm.). Den tiden var det morgentrening 0630 og hun krevde at jeg vekket henne før skolen or å være med på trening. Om hun ikke fikk være med på intervalltreningene så ble hun sint som et lemen. Det handler om å være i et miljø, og om å ville nok. Jeg trakk meg tilbake som trener da hun kom opp på a-laget, sier Bent Svele.

Fikk fram Mia: Bent og Mia Svele med mor Vigdis Svele.

Fikk fram Mia: Bent og Mia Svele med mor Vigdis Svele. Foto:

– Om du er en ung håndballspiller i dag, hvordan ser du på mulighetene om du spiller i en breddeklubb, Svele?

– Anna Mortvedt er det beste eksemplet på at det er mulig å komme fra en breddeklubb og bli god. Hun har spilt masse kamper for Storhamar og hun er opprinnelig fra Furnes. Mortvedt kom vel til Storhamar da hun var 16 år, så det handler om at du må ta steget videre når du kommer til et visst nivå, men det er masse kompetente ledere i Veldre og Furnes, sier Bent Svele

Arne Senstad er treneren som har fått den unge Stavsberg-jenta til å blomstre. Han deler mange av Sveles meninger.

– Jeg har ikke hatt mange som Mia, men vi har hatt eksempler som Tonje Enkerud og Maren Gundersen som har gått gradene her. Mia er ei jeg har skrytt av lenge, men som dessverre har blitt litt satt tilbake grunnet sykdom og skader. Ellers hadde hun vært enda mer toneangivende, men nå er hun på veg til virkelig å finne formen igjen, sier Storhamar-treneren.

Trening er nøkkelen: Arne Senstad er klar på at trening kan gjøre spillere gode, uansett klubb.

Trening er nøkkelen: Arne Senstad er klar på at trening kan gjøre spillere gode, uansett klubb. Foto:

– I dag har ikke Ringsaker noe lag høyere enn i 3. divisjon. Hvilke muligheter har du som spiller der?

Du har akkurat like sjanser til å bli god der som alle andre steder, men du må ønske det selv. Alt handler om trening og hard jobbing over tid. For mange i dag er fornøyd med å spille i 3. divisjon, eller ønsker ikke å legge ned den jobben som kreves for å bli god, sier Senstad,

Skoleeksempel på at det er mulig

Anna Mortvedt blir dratt fram som skoleeksemplet på at det er mulig å bli god også i en breddeklubb. Hun tok steget videre fra Furnes for å bli en best mulig håndballspiller.

Lokale jenter: Anna Mortvedt og Mia Svele

Lokale jenter: Anna Mortvedt og Mia Svele Foto:

– Jeg hadde en fantastisk tid i Furnes, men jeg ville prøve å se hvor langt jeg kunne komme som håndballspiller. Jeg tror uten tvil at man kan bli god i en breddeklubb om man vil det nok selv, sier den siste kvinnelige håndballspilleren fra Ringsaker som spiller topphåndball.

Mia Svele er jenta som tross sin unge alder allerede er en etablert spiller på et av landets beste håndballag.

– For meg er det Storhamar som skal ha æren for at jeg har nådd så langt som spiller. Jeg har vært så heldig å ha mine foreldre (Vigdis og Bent) som trenere, men de har ikke presset meg. Jeg har fra jeg var liten elsket å trene, og om jeg kunne blitt like god i en breddeklubb er umulig å svare på. Jeg har alltid spilt for Storhamar og vært så heldig at jeg har engasjerte foreldre. Jeg tror mye handler om at det er et godt treningsmiljø og å ha trenere med kompetanse og engasjement. I dag er det kanskje litt tilfeldig om breddespillere får engasjerte og kunnskapsrike trenere, avslutter Mia etter kvartfinalekampen i EHL mot ungarske.

Vinn-vinn situasjon

Furnes-leder Joachim Thorshaug har troen på at det er mulig å bli god også i Furnes.

- Nå er jeg rimelig fersk som leder, men mitt inntrykk er at det er fungerer veldig bra på den måten at de som ønsker å trappe ned fra Storhamar ofte kommer til oss, og at de som er gode nok her går til Storhamar. Vi har mange gode trenere i klubben, så jeg tror alt ligger til rette for at man kan bli god også her, sier Thorshaug.

Artikkeltags