Rammet av dommerkrise

Bekymret: Magnus Skulstad i Norges Bandyforbund kaller dommersituasjonen i regionen for kritisk. Foto: Ole Ludvig Rosenborg

Bekymret: Magnus Skulstad i Norges Bandyforbund kaller dommersituasjonen i regionen for kritisk. Foto: Ole Ludvig Rosenborg

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Veldig kritisk! Slik omtaler Magnus Skulstad dommersituasjonen for innebandysporten i Innlandet. Flere kamper har blitt avlyst.

DEL

RB-sporten møtte utviklingskonsulent Skulstad i Norges Bandyforbund i Moelvhallen sist lørdag. Han var på plass for å rekruttere nye dommere til klubbene i Innlandet. 19 deltakere møtte opp, noe som er ny rekord i antall deltakere for et dommerkurs i mjøsområdet.

Han greide likevel ikke å slippe jubelen løs.

Mye kjefting

– Dommersituasjonen er kritisk. Ikke blant de yngste, for der har vi har mange dommere, slik du ser her i dag. Utfordringen til regionen er å få nok seniordommere. De yngste kan ikke dømme senior på mange år. Man må være 18 år, men jeg anbefaler ingen 18-åringer å dømme senior. Det henger sammen med at de da er førsteårsseniorer selv, sier Skulstad.

Kun tre deltakere på kurset i Moelv holdt senioralder.

–Hvorfor er det få seniordommere i regionen?

– Jeg tror årsakene er mange. For det første er det tid. Det tar en del tid å dømme, man har noen lange reiser og så videre. Så har vi de siste årene hatt en ukultur med at det er mye kjefting på dommere. Og det er vanskelig. Heldigvis har det blitt bedre, sier Skulstad.

– Hva har dere gjort?

– Vi prøver å slå mer ned når det gjelder konsekvenser av å kjefte. Det virker som det har nådd fram. Og konsekvensene av å kjefte under kamp er utvisninger. Vi har gått spesifikt inn på dommerne og sagt at vi ikke tillater munnbruk, forklarer han.

Gir ikke bøter

– Hvor mange seniordommere er det i regionen i dag?

– Jeg er litt usikker på antallet, men alle klubber har et krav på seg fra regionen om å ha ett dommerpar for hvert seniorlag. Det har vi ikke i dag.

– Kan det få konsekvenser for klubbene?

– De som ikke har nok dommer skal i utgangspunktet bøtelegges av regionen med 1.000 kroner per dommer de ikke har. Det er ikke blitt håndhevet fordi vi ser på det som en stor utfordring å gjøre det. Vi synes det er bedre at klubbene heller får bruke pengene på å utdanne nye dommere, svarer han.

Kamper er blitt avlyst

– Hva er konsekvensene av få seniordommere i regionen, Skulstad?

– Vi sliter med å gjennomføre seniorkamper på en skikkelig måte. Det skal være to dommere per kamper. I noen tilfeller har det vært kun én.

– Har kamper blitt avlyst på grunn av dommermangel?

– Ja, det har skjedd. Ikke i år heldigvis, men vi har opplevd at kamper har blitt gjennomført med én dommer. Og det skal ikke skje.

God betaling

Magnus Skulstad forteller at dommersituasjonen på seniorsiden er langt bedre i andre deler av landet.

– Det er spesielt her på Innlandet hvor vi sliter med å rekruttere nok eldre dommere, sier han.

Skulstad vet ikke hvorfor det er slik.

– Det er klubbens ansvar å sørge for nok dommere, det er ikke regionens ansvar. Men det er vi som utdanner dem, sier han.

– Ser du håp for dommersituasjonen i Innlandet?

– Ja, men utfordringen for de yngste dommerne er at det ikke er så mange kamper å dømme. Så nå må regionen ta tak. Og vi skal sørge for at de får nok oppgaver å dømme.

Hvordan er dommerbetalingen i innebandy ?

– Etter mitt syn er den ganske lukrativ. En seniordommer for 450 kroner per kamp, mens en dommer i yngres tjener 250 kroner.

– Hvordan er interessen for innebandy i regionen vår?

– Den er meget voksende og større enn noen gang. Innlandet ligger enn til å passere 1600 spillere i løpet av året.

Artikkeltags