Får penger av fansen for å bli best

I rute: Om 14 dager står Hilde Mikkelsen Haugen på løfteplattformen i Praha og mange har støttet henne via folkefinansieringen ibelieveinyou.no. Denne støtten gjør det lettere for 25-åringen å satse skikkelig på idretten.

I rute: Om 14 dager står Hilde Mikkelsen Haugen på løfteplattformen i Praha og mange har støttet henne via folkefinansieringen ibelieveinyou.no. Denne støtten gjør det lettere for 25-åringen å satse skikkelig på idretten.

Artikkelen er over 2 år gammel

Tidligere i år ble styrkeløfteren Hilde Mikkelsen Haugen kontaktet av ibelieveinyou.no og dette har vært en viktig del av 25-åringens satsing fram mot VM i Tsjekkia om to uker.

DEL

Ibelieveinyou.no er en digital plattform for crowd funding eller folkefinansiering som det kalles på norsk. Utøvere, lag og foreninger som driver med idrett kan opprette et prosjekt for å finansiere nytt utstyr, mesterskap, treningsleir, utstyr og lignende. Poenget er å få privatpersoner og bedrifter til å spytte kroner inn i satsingen i bytte mot diverse motytelser. Utøveren må sjøl sette seg et mål om hvor mye penger som skal skaffes til veie og om ikke målet oppnås får ikke utøveren noen ting. Hildes mål var 17 000 kroner og den summen ble innbrakt på langt kortere tid enn det som var satt som deadline.

Ble kontaktet

– Jeg foreslo egentlig 15 000, men det synes de var litt forsiktig og jeg synes 20 000 var litt hårete, så da la jeg meg midt imellom. Grunnen til at jeg ble kontaktet var at de hadde sett meg via Instagram hvor jeg er ganske aktiv og de plukker ut noen utøvere de har trua på, forteller Hilde.

Hvilke motytelser utøverne og lagene velger å gi sine velgjørere er opp til hver enkelt og omfanget av motytelsene reguleres av innskuddet som sponsorene gjør. For den minste summen kan man for eksempel få en personlig takk på Facebook og i takt med økt innskudd øker også belønningen. Hilde tilbyr blant annet en treningsøkt sammen med henne eller å dele sine beste treningstips.

– Man må promotere seg sjøl litt og jeg må jo si det gikk overraskende bra å få inn summen jeg hadde satt meg som mål, forteller Mikkelsen Haugen.

Prisen for et mesterskap

Som landslagsutøver får Hilde støtte til de store mesterskapene i form at styrkeløftforbundet betaler utgiftene i forbindelse med reising og overnattinger. Utover dette er det derimot ikke mye å hente og som student med deltidsjobb er det grenser for hvor mye penger Mikkelsen Haugen har å avse til satsingen sin. Da hun opprinnelig satte 15 000 som mål for folkefinansieringen var det ikke en sum tatt helt ut av det blå.

– Dette er et anslag på omtrent hvor mye et mesterskap vil koste meg basert på tidligere erfaringer. Det viktigste er at jeg kan slippe unna med mindre jobbing fram mot mesterskapet slik at jeg får fokusert på trening og hvile. I tillegg kan jeg ikke stille i et VM med slitt utstyr og det går med noe penger på behandlinger også, forteller lillehamringen.

Vil snuse på 500 kilo

Nylig vant 25-åringen NM i Sande, da riktignok ustyrsfritt som ikke er noe satsingsområde for henne. Det er omtrent to forskjellige sporter, så hennes prestasjon der er i liten grad overførbar til det som skal skje i Tsjekkia om to uker. Uten å røpe for mye som hennes konkurrenter kan dra nytte av i mesterskapet antyder hun at formen er på veg.

– Målet mitt er som alltid å få med meg noen personlige rekorder fra mesterskapet. Det hadde vært morsomt å klare et halvt tonn totalt, det høres liksom så fint ut. Nå har jeg 477,5 kilo sammenlagt og jeg håper og tror det skal være mulig å øke litt på dette i Tsjekkia. Det er fortsatt noe å hente i markløft, dette har hele tiden vært en etterslepsøvelse for min del, avslutter Mikkelsen Haugen.

Mesterskapet går i Praha i tidsrommet 13.–19. november og vårt lokale håp skal i aksjon tirsdag 14. november.

Artikkeltags