Brumunddøl med EM-gull og verdensrekord

Vidar Ringvold tok EM-gull og satte verdensrekord i tsjekkiske Pilsen onsdag.

Vidar Ringvold tok EM-gull og satte verdensrekord i tsjekkiske Pilsen onsdag.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Brumunddølen Vidar Ringvold sikret seg onsdag kveld EM-gull i styrkeløft og kunne bokføre verdensrekord i benkpress i samme draget.

DEL

Mesterskapet foregår i tsjekkiske Pilsen og Ringvold løfter i klassen opp til 120 kilo for eldre veteraner. Det var glissent i rekkene i Ringvolds klasse med bare to deltakere og det viste seg at det skulle bli vanskelig å henge på brumunddølen for hjemmehåpet Petr Zamazal.

- Jeg snakket med noen svensker som sa at de heller ville pine seg ned en vektklasse enn å konkurrere mot meg, sier Ringvold og humrer.

I knebøy startet Ringvold på 220 før han økte til 230 i det andre løftet. I den tredje og siste omgangen fikk han godkjent 235 og med dette var sammenlagtseieren langt på veg sikret allerede.

Full klaff i benk

For om man ligger bak Ringvold før benkpressen begynner er det store sjanser for at man blir ytterligere akterutseilt. Dette er Ringvolds ubestridte gromøvelse og i Pilsen begynte han pent og pyntelig med 205 kilo.

Ikke noe problem.

Da fikk han loss på ny verdensrekord som før mesterskapet var på 215 kilo. Det spesielle her er at Ringvold har en norgesrekord på 220 kilo, altså høyere enn verdensrekorden. Relativt nye regler sier derimot at internasjonale rekorder ikke kan settes i nasjonale mesterskap.

 Ringvold ba om 215,5 kilo og fylte den gigantiske brystkassa med luft før han presset seg inn i historiebøkene nok en gang.

Men han var ikke mett på rekorder. Nå så han også muligheten til å forbedre norgesrekorden og i tilllegg forbedre  den ferske verdensrekorden. Med et løft igjen og ubrukt krutt i armene var det lite å lure på for Ringvold. Han ba om 221 kilo på stanga.

Å si at stanga spratt opp vil være en grov overdrivelse, Ringvold måtte virkelig jobbe for rekorden og en av dommerne underkjente løftet hans. Men så lenge de to andre markerte for godkjent er det knekkende likegyldig hva tredjemannen i panelet mener. To mot en betyr godkjent og Ringvold kan føre en ny verdensrekord på en allerede smekkfull CV.

- Jeg gikk ut og annonserte på forhånd at jeg skulle ta rekorder, så det er godt å innfri, sier Ringvold på telefon fra Tsjekkia.

661 kilo sammenlagt

Men kraftkaren hadde fortsatt igjen litt å by på for det var flere rekorder å slå.

I siste disiplin markløft fikk han lett opp 185 i første forsøk, før det ble i det andre løftet.

 Da han klarte 205 kg i siste omgang kunne han også føye på en forbedring av sine egen norske rekord sammenlagt. Med 661 totalt forbedret han nemlig den rekorden med 5,5 kilo.

Seinere i dag er det Jim Ljungquist sin tur og ut ifra treningene i det siste er det mye som tyder på at også han har skumle hensikter i dette mesterskapet. Han er for øvrig rangert på førsteplass i sin klasse, i et litt mer folkerikt beite enn hva som var tilfelle for Ringvold.

Artikkeltags