Gå til sidens hovedinnhold

Stå sammen for kultur og idrett og hold liv i aktivitetene

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette har vært et rart år på mange måter, og massevis av utfordringer har dukket opp underveis – både for verden, nasjonen, lokalmiljøet, venner og kjente – og naturlig nok også idretten og kulturlivet i kommunen.

12. mars 2020 stengte Erna ned landet. All aktivitet både innen idrett, sang og musikk ble satt «på vent»

2021 har startet med nye nasjonale innstramminger som følge av den negative smitteutviklingen i det norske samfunnet de siste ukene, som dessverre medfører store konsekvenser for breddeidretten og kultur.

Det har tidvis vært åpninger for aktivitet, men seriespill i både håndball og fotball, konserter og andre kulturelle forestillinger har blitt utsatt eller avlyst. Innstrammingene synes nødvendige, men det uttrykkes stor bekymring over at en stor andel aktiviteter for barn og ungdom stoppes.

Og selv om både nasjonale og lokale restriksjoner tillater øving for kor og korps, så finnes det ikke kulturlokaler i kommunen som gjør det mulig å gjenoppta aktivitet med to meters avstand.

Leder av Ringsaker Idrettsråd og Ringsaker Kulturråd er bekymret for rekrutteringen til idretten og kulturlivet i kommune.

Økonomisk er dette også en utfordring for klubber, lag og foreninger. Regjeringen har kommet med krisepakker det kan søkes på. Disse dekker ikke alt, men litt er bedre en ingenting. Vi er mer bekymret for barn og ungdom som mister sin sosiale trygghet i sin fritidsaktivitet.

En ting er at kampen ikke blir spilt eller konserten blir avlyst, men de møter jo heller ikke vennene sine på trening eller øvelse. Klarer vi å holde på de medlemmene vi har? Klarer vi å rekruttere nye medlemmer inn i våre aktiviteter når hverdagen igjen kommer?

De som driver med utendørsidrett, er de som rammes minst. De kan møtes på trening med 2 meters avstand. Så vi håper at de klarer å holde på sine medlemmer og kanskje få med flere.

Men hva med skolekorps? Det er tillatt å sparke fotball på utsiden av det lille øvingslokalet de har, men ikke lov med samspill på innsiden, for der kan ikke 2 metersregel overholdes. Dette er en utfordrende situasjon for kulturlivet.

Smittesituasjonen lokalt har medført at anbefalinger og krav som er mer restriktive enn de nasjonale retningslinjene, og det er selvfølgelig viktig at idrettslagene og kulturlivet følger kommunes egne anbefalinger og vedtak.

Ved å ta smittevern på alvor, forholde oss til reglene som gjelder, skal vi ta vår dele av den dugnaden det er å stoppe spredningen – samtidig som vi vil at mange skal ha det gøy med sin fritidsaktivitet.

I en vanskelig tid må vi huske på at idretten og det yrende kulturlivet som finnes i Ringsaker utgjør en forskjell for mange. Gjennom godt arbeid, gode løsninger, fokus på smittevern og et mål om å skape god aktivitet i trygge rammer – håper vi dere der ute i lag og foreninger klarer vi å legge til rette for at vi får mange gode og glade idrettsutøvere og kulturutøvere i Ringsaker.

Korona har gitt oss alle en ny måte å leve på, og også mange nye måter å gjøre ting på – og når vi kommer et stykke ut i det nye år, håper vi å kunne oppsummere med at det tross alt har kommet noe bra ut av hele denne merkelige og alvorlige situasjonen.

Vi må stå sammen nå, så vi holder liv i de gode tradisjonene idretten og kulturlivet har, også etter dette. Idrett og kultur er et helt samfunns identitet, det er ryggraden i et folk.