Når vi nå er over på årets siste kalenderblad går erfaringsmessig handelsstanden en god tid i møte. Det skal handles inn til jul og det går varmgang i betalingsterminalene.

Omtrent hvert år settes det omsetningsrekorder inn mot jul, og det er ikke sikkert det blir noe unntak fra dette i år, sjøl om økonomien hos folk flest kanskje er noe mer anstrengt. Men ser man nå tegn til at forbruksgaloppen har nådd toppfarten og er i ferd med å miste fart?

Kretsløpsparken Resirkula på Gålåsholmen merker i hvert fall en klar stigning i antall besøkende. Nå er det nemlig stadig flere som både ønsker seg og kjøper brukte julegaver.

Omsetningsøkning

Etter røft regnet åtte år med planlegging åpnet Sirkulas ombrukskonsept Resirkula på Gålåsholmen i juni 2020, og flere og flere oppdager mulighetene som ligger her. I fjor ble det omsatt for 5,7 millioner fordelt på alle butikkene og dette vil bli passert med god margin i år. Tallene fra årets ti første måneder viser 6,3 millioner i omsetning, så dermed tyder alt på at den samlede omsetningsøkningen i 2022 fort kan bikke halvannen million.

Det gleder Karen Tømte, driftsansvarlig for Resirkula.

– Norge er i verdenstoppen når det gjelder forbruk, og for klimaet er det helt kritisk at vi klarer å bremse dette. Overforbruk er en av de største truslene mot klimaet, og det å gi tingene vi omgir oss med lengre levetid er et skritt i riktig retning, forteller Tømte.

Nylig vant Sirkula SpareBank 1 Østlandets nyopprettede bærekraftspris for å være en foregangsbedrift innen sirkulærøkonomi. Med denne prisen ønsker banken å stimulere til bærekraftig nyskaping, utvikling og entreprenørskap. Midt i november var også NRK på Gålåsholmen, og omtale i statskanalen slo positivt ut for Resirkula.

– Vi merket en direkte effekt etter at NRK var her. Vi er jo den eneste kretsløpsparken i Norge, og det ser ut til at folk oppdager oss i stadig større grad. Og da ikke bare lokalt. Vi har kunder som reiser ens ærend fra Minnesund og Eidsvoll, forteller Tømte.

– Ikke noe ræl

Og når man reiser såpass langt er det helt essensielt at både varesortiment og ansatte er av høy klasse.

– Det skal være en positiv opplevelse å komme hit. Det som skiller oss fra tradisjonelle bruktutsalg at vi her har nisjebutikker der de ansatte har høy produktkunnskap, sier Tømte og tar RB med inn på Resport og Fritid. Her står vanvittige mengder skøyter, ski, skisko og annet vintersportsutstyr på geledd. Noe av det er vanskelig å se at er brukt i det hele tatt.

– Dette er noe vi er opptatt av. Det vi selger skal være fint og det skal fungere. Når du kjøper noe her, enten det er til deg sjøl eller som gave, skal det ikke være noe ræl, sier Hans Christian Johnsson, en av gjenbruksgründerne på Resport og Fritid.

– Ønsker seg brukte gaver

Han kan fortelle at han på kort tid har sett en dreining i holdningen til folk, og da spesielt de unge, når det gjelder dette med kjøp av brukte varer.

– Det har vært en stor utvikling på dette, og det skyldes nok både økt fokus på miljø og egen økonomi. Vi ser i hvert fall at folk tenker mer og mer på dette, og det er mange nå som helt konkret ønsker seg brukte gaver. Vi har fått inn besteforeldre her som har med lister over hva barnebarna ønsker seg herfra, forteller Johnsson.

Han tror at julesalget kommer til å ta av i butikken, og da er det ikke utelukkende vintersportsutstyr det går i.

– Det viser seg at sykkelsesongen ikke slutter. Vi selger fortsatt sykler hver dag, sier han mens folk strømmer inn for å kikke på vintersportsutstyr.

Bra med folk er det også hos Piruett som drives av Johanne Bjerke Aspeli. Her kan man finne vintage, retro og secondhandskatter fra 1930-tallet og fram til i dag. Butikken bugner av møbler, lamper, servise, bilder og smykker.

– Jeg merker at det er økt trafikk i butikken. Det kommer stadig nye ansikter innom som har hørt om Piruett, i tillegg til mange faste som er her på skattejakt, sier hun.

Trenger flere folk

En annen som merker bra trafikk er Rune Moen på Re:elektro. Her finner du brukt gamingutstyr, datautstyr, PC og mobiler, kjøkkenutstyr, TV, lydprodukter og smarte produkter. Skjønt, alt er ikke brukt.

– Vi selger en del ting som aldri har vært ute av emballasjen, forteller han.

Han kan melde om samme trenden som de øvrige på Resirkula.

– Folk vil i langt større grad ha ting reparert enn før. Det er faktisk såpass pågang på dette av vi nå må søke etter flere folk her, sier Moen.

Det er stereoanlegg og platespillere det går mest av, og dette skal være i optimal stand når det forlater butikken.

– Hvis folk må komme tilbake fordi det ikke fungerte, da har jeg gjort en dårlig jobb, sier Moen.

Og dårlig jobb ser ikke ut til å være Moens arv. Når folk på Facebook etterspør varer, reparasjoner eller service blir nemlig Re:elektro ofte tagget i kommentarfeltet. Og ikke utelukkende på lokal basis.

– Vi har fått tilsendt varer fra Sunnmøre som vi har reparert og sendt tilbake, forteller Moen.

I butikken har han også et anstendig utvalg av musikkformater som mange tror er helt døde, nemlig CD-er og kassetter.

– Salget av dette rusler og går fortsatt, forteller han.

Det samme kan Karen Tømte melde om når det gjelder en sikker vinner under juletreet, nemlig bøker. Resirkula har opprettet en bokkiosk på Maxi der man får kjøpt bøker for en krone. Dette er bøker som er levert som papiravfall, men som får nytt liv.

– Vi får inn vanvittige mengder bøker, og bokkiosken på Maxi er veldig mye brukt. I tillegg har vi en egen bokcontainer her på Resirkula, sier Tømte som ser fram til lørdagens julemarked hos Sirkula.

– I fjor hadde vi over 1 000 besøkende her, og det var langt over det vi trodde på forhånd. Vi både tror og håper at det blir minst like mange i år, avslutter hun.