I dag er aller siste skoledag på Messenlia skole. Det har vært uker med pakking og rydding, kasting og sortering, tårer og tunge dager. Men også turdager, besøksdager til nye skoler, aktivitetsdager, tur til Hunderfossen, øving til talent-show og sommeravslutning, latter og glede. Ungene har fått ta med hjem gamle skatter som er funnet i kjeller og på loft (vår familie er nå stolte eiere av blant annet fem malte tre-skjold, innmaten i et lucia-lys og et bryllupsbilde av prinsesse Diana og Prins Charles i lysbildeformat). Tusen takk til lærerstaben, SFO og FAU for alt dere har gjort for å gi ungene våre en fin avslutning på skoletilværelsen i Mesnali!

Mottakelsen vi har fått på Brøttum har vært fantastisk. Lærerstaben der, med rektor i spissen, har trygget oss og tatt imot oss med åpne armer, og foreldre- og barnegruppene har inkludert og invitert oss til alt fra facebook-grupper til spillkvelder og fotballtreninger. Vi gleder oss til å bli bedre kjent med dere alle!

Ringsaker kommunes administrasjon og politikere er vi nok ikke like fornøyde med. Det at lærere og elever har måttet avslutte skoleåret med å legge ned sin egen skole- og arbeidsplass er egentlig under enhver kritikk. Hvorfor kunne man ikke vente til sommerferien og leie et flyttebyrå? Det skal jo ikke skje noe som helst med bygningsmassen i overskuelig framtid uansett. Prosessen med hvordan nedlagte skolebygg skal disponeres er ikke påbegynt en gang. Det går mange rykter om skolebyggets framtid, men det eneste (offentlige) innspillet kommunen ser ut til å ha fått er at Mesnali sin foreldreeide barnehage ønsker å kjøpe bygningsmassen og flytte barnehagedriften dit. Barnehagen har til og med tilbudt seg å kjøpe bygningsmassen «as is», med inventar og det hele, men har enn så lenge blitt avspist med at kommunen vil komme tilbake til saken etter hvert.

Så var det alle disse store ordene fra politikerne om at bygdesatsing og bygdeutvikling selvsagt skal løftes opp og fram på tross av skolenedleggelser. Dette har ikke blitt fulgt opp i det hele tatt. Men fylkeskommunen har varslet innsigelse til boligbyggingsplanene i Mesnali fordi det ikke lenger er et skoletilbud i bygda. Og kommuneadministrasjonen har antydet at boligbygging i Mesnali må avvente til VA-problematikken på Sjusjøen er løst. Dette siste kan dere i både administrasjonen og i kommunestyret gjerne gå ut å avkrefte med det samme – For om byggestoppen knyttet til fritidsbebyggelsen på fjellet nå også gjelder nye helårsboliger i Mesnali må vel dette bety at det plutselig er byggestopp i hele nordre Ringsaker (inkludert Moelv)?

Avslutningsvis kan jeg legge til at sommeren har kommet til bygda, og vi gleder oss til late dager ved Nord- og Sør-Mesna, Slush-pauser på Joker´n og sommerpub på Fjellnær. Og om kommunen har lyst til å bidra med noe kunne vi også gjerne tenkt oss både stupetårn (eller kanskje heller flytebrygger) og sanitærbygg på badeplassene våre.