Det sier leder for Brumunddal Allianseidrettslag (BAIL), Sigmund André Hjorth til Ringsaker Blad.

– Ville sett mørkt ut

På Sveum ble det installert fjernvarmeanlegg i 2018, og daværende leder i BAIL, Odd-Arne Pram, uttalte i RB at fyringsutgiftene ved bruk av fjernvarme lå på om lag halvparten av hva det tidligere hadde vært med elektrisitet som eneste energikilde. Prisen på fjernvarme er regulert etter Energiloven slik at prisen aldri overstiger elektrisk oppvarming, men det er like fullt høye driftsutgifter på Sveum.

– Sjøl med denne strømstøtteordningen sitter vi igjen med utgifter som er betydelig høyere enn det vi hadde tidligere. Sjokket knyttet til strømprisen blir litt dempet på grunn av støtten, og uten denne støtteordningen ville det sett veldig mørkt ut for oss. Da hadde vi styrt mot et betydelig underskudd, sier Hjorth.

– Uforutsigbart for oss

Dagens strømstøtteordning for idretten dekker 80 prosent av strømutgifter som overskrider 70 øre pr. kWt. Dette ber nå Norges Idrettsforbund nå om en oppjustering av, slik at støtten til idrettslag nærmer seg den vi ser i husholdningen. Akkurat nå ligger prisen i Sørøst-Norge på 321 øre pr. kWt, og det nærmer seg det som er den mest energikrevende perioden på Sveum, nemlig vinteren. Håpet er at strømprisene skal gå nedover før undervarmen på bane 2 må skrus på. Men det er ikke bare dette som drar strøm på anlegget. Flombelysning på tre baner og varmt vann i dusjene drar også mange kilowatt i løpet av et år.

Nylig søkte BAIL på støtte via Lotteri- og stiftelsestilsynet. Det er de som forvalter strømstøtteordningen til frivillige lag og organisasjoner som regjeringen opprettet med bakgrunn i de ekstraordinære strømprisene. Støtten gis etterskuddsvis, og dette medfører en uforutsigbar hverdag for allianseidrettslaget.

Kobles på over nyttår

– Man trenger likviditet for å kunne leve i en slik situasjon. Slik det er nå er det bare å øse ute penger på strømregninger, og håpe at vi får støtte. Denne uvissheten er det verste for oss, og vi er veldig spente på hvordan 2022 kommer til å se ut regnskapsmessig, sier han.

Undervarmen på bane 2 på Sveum kobles gjerne på rett over nyttår slik at Brumunddal Fotball skal kunne tilby en bortimot perfekt arena for treninger og kamper gjennom hele vinteren. Sjøl om det koster å holde bana snø -og frostfri er det ikke aktuelt å stenge ned tilbudet slik man ser er utallet andre steder i landet.

– Det ville vært helt krise for fotballen i Dala om vi ikke bruker undervarmen på bane 2, sier Hjorth.