Gå til sidens hovedinnhold

Svar til Torkehagens innlegg om skolenedleggingssaken i Nordre Ringsaker

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Leder i Ringsaker Arbeiderparti, Jan Torkehagen, omtaler skolenedleggingssaken i Nordre Ringsaker i HA 28. september.

Standarden settes tidlig med utsagnet «En debatt om skole er og blir mye følelser. Det skaper engasjement og debatt». Debatten, som nå har pågått i rundt to år, har åpenbart utløst mange følelser. Han underslår imidlertid alle de saklige argumentene og høringsinnspilla fra oss som vil bli berørt av vedtaket i saken. Disse avfeies som «utsagn som kommer fra grupper som er uenig i konklusjonen». Må vi være enige for å bli tatt på alvor når vi peker på feil og mangler i utredningsrapporten, med de konsekvensene det får for konklusjonen?

Han omtaler videre utrederen som «et internasjonalt anerkjent konsulentselskap». Det er sikkert riktig, men hva har det med saken å gjøre? Skal ikke innholdet i høringsinnspilla gis ei nøytral vurdering, fordi de som har skrevet rapporten har godt rykte? Rapporten er ikke bedre enn de forutsetningene den er basert på og de vurderingene den inneholder, uavhengig av selskapets tidligere meritter.

Torkehagen påstår i innlegget at alle er opptatt av egen skole. Naturligvis er vi det, men bygdene, inkludert Fossen i Moelv, har stått samla i kravet om å beholde alle skolene. Også naboenes skoler. Dette er primærstandpunktet til majoriteten som kjemper imot nedleggelsene. Fragmeringa den siste tida skyldes først og fremst at folk har mista et felles håp vi hadde. Har ikke Torkehagen fått med seg det som rører seg ute blant folk?

Jeg vil minne om at skolenedleggelse ikke sto på programmet til Ap i den siste kommunevalgkampen. På direkte spørsmål ble det derimot dementert fra Aps politikere. Nå er det i realiteten partimedlemmer som ikke er folkevalgte, les: Aps medlemsmøte i september 2020, som avgjør en viktig sak ingen velgere visst ville komme sommeren 2019. Hvor er det transparente demokratiet hen?

Det er ikke lett å være politiker i saker med temperatur, og jeg er glad noen faktisk stiller opp for oss alle. Allikevel: med makt følger ansvar for både de sterkeste og svakeste av oss. Det kan virke som at enkelte tar litt for lett på hvilken makt de faktisk har over livet til oss som bor i bygdene i Nordre Ringsaker.

Skolenedlegging burde ikke ha vært tema i denne fireårsperioden, men når den allikevel er det, oppfordrer jeg partier som ikke har skolenedleggelse i det gjeldende partiprogrammet til å fristille representantene sine, slik at de kan stemme etter egen overbevisning. Det er den mest demokratiske løsninga slik situasjonen har blitt!

Ikke glem alle som blir berørt av vedtaket!