Mulig smittekilde til listerioseutbrudd funnet

Mattilsynet melder at de kan ha funnet smittekilden til det pågående utbruddet av listeriose som blant annet har rammet Hedmark. Rakfisk fra Slidre Ørretsenter på Trehørningen i Hamar trekkes nå fra markedet

DEL

Onsdag skrev Ringsaker Blad og andre medier om et pågående utbrudd av listeriose, der Hedmark er et av fylkene hvor folk har blitt syke.

Siden midten av november og frem til nå, er det meldt om tretten personer med listeriose. De fleste er bosatt i Hedmark, Oppland og Buskerud, og er eldre over 70 år med svekket allmenntilstand.

Torsdag melder Mattilsynet at de kan ha funnet smittekilden:

– I forbindelse med det pågående utbruddet av listeriose, er det i dag påvist listeriabakterier i rakfisk fra Slidre Ørretsenter. Alle varianter av rakfisk fra Slidre Ørretsenter trekkes nå fra markedet, skriver Mattilsynet.

– Det er sannsynlig at rakfisk fra Slidre Ørretsenter er årsaken til utbruddet. Etterforskningen fortsetter for å bekrefte kilden og identifisere årsaken til utbruddet, sier Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef i Mattilsynet, seksjon mat, avdeling Mjøsområdet, i følge pressemeldingen.

Prøvene av rakfisk er tatt hos en av de smittede personene, og er analysert av Veterinærinstituttet, skriver Mattilsynet, som nå samarbeider tett med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet.

Listeria

Listeria (L. monocytogenes) er en bakterie som opptrer naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer.

Den kan gi en sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker.

Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet, som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstiden.

Andre smittekilder kan for eksempel være rakfisk, røkelaks, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melk/rå melk, muggoster eller spekemat.

Artikkeltags