Du må betale skatt hvis arbeidsgiver dekker influensavaksinen din

SKATTEPLIKTIG: Hvis arbeidsgiveren betaler influensavaksinen din, er den skattepliktig.

SKATTEPLIKTIG: Hvis arbeidsgiveren betaler influensavaksinen din, er den skattepliktig. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvis du er så heldig at arbeidsgiveren din betaler for at du tar influensavaksine, må du betale skatt. Unntaket er helsepersonell.

DEL

(Østlendingen) Myndighetene anbefaler at alle i risikogruppene vaksinerer seg. Ifølge Folkehelseinstituttet er det nesten 1,6 millioner mennesker i Norge, som tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa.

Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse og forverring av kroniske grunnsykdommer. Det er anslått at det i gjennomsnitt dør 900 personer i Norge årlig som følge av sykdommen. Influensavaksinen kan redde mange av disse.

Influensavaksine er gratis for helsepersonell med pasientkontakt, men det er også andre arbeidsgivere som betaler for at de ansatte skal vaksinere seg. Da blir de ansatte skattlagt.

Lene Ringså, seksjonssjef i Skatteetaten, forklarer at vaksinasjon er en skattepliktig fordel:

– Når en arbeidsgiver dekker kostnader til vaksinering mot generell sykdomsrisiko i samfunnet, regnes ikke dette som utgifter med tilstrekkelig tilknytning til arbeidet. Det er derfor en skattepliktig fordel. Det gjøres unntak for skatteplikt for vanlig bedriftshelsetjeneste, men vaksinasjon er et tilbud utover vanlig bedriftshelsetjeneste, og som andre må betale for. Kostnader til vaksinering anses ikke skattepliktig som lønn dersom det er nødvendig for å utføre arbeidet, og det er en særlig helsefare på arbeidsplassen at ansatte ikke er vaksinert, uttaler hun.

På apoteket koster vaksinen 399 kroner, hos fastlegen om lag halvparten.

Artikkeltags