Gå til sidens hovedinnhold

Mjøssykehuset kan bli tre år forsinket – ikke byggestart før i 2025

Artikkelen er over 2 år gammel

Styreleder Anne Enger i Sykehuset Innlandet frykter at det ikke blir byggestart for Mjøssykehuset før i 2025.

20. oktober i 2017 gikk et enstemmig styre i Sykehuset Innlandet inn for ett stort akuttsykehus i Innlandet og sa ja til å bygge Mjøssykehuset ved Mjøsbrua. Den gangen ble det sagt at Helse Sør-Øst ville gi Sykehuset Innlandet tilgang til sykehuslån i 2022, og at byggingen kunne starte da. Det er anslått at det vil ta fem til seks år å bygge Mjøssykehuset, sånn at det nye hovedsykehuset tidligst kunne stå ferdig i 2027.

Nå ligger det an til at det nye hovedsykehuset ikke står klart før tidligst i 2030.

Venter på Helse Sør-Øst

For å komme videre må styret i Helse Sør-Øst behandle og vedta saken. For å få fortgang i prosjektet gikk flere politikere i Hedmark og Oppland i vår ut med krav om at vedtaket måtte foreligge før sommeren, men allerede i april ble det klart at det ikke kom til å skje.

Sykehusstyret sa enstemmig ja til Mjøssykehuset 

Nå har Helse Sør-Øst hatt sitt siste møte før sommeren. Det fant sted i Hamar 14. juni. Som vanlig sto årsplanen for styresaker på dagsordenen. Dato for styrebehandling av en rekke sykehusprosjekter ligger inne. Det gjelder ikke for Sykehuset Innlandet, som derimot står oppført på en liste som heter «saker til behandling i 2018, hvor møtetidspunkt ikke er fastsatt».

Når styret i Helse Sør-Øst skal ta stilling til Mjøssykehuset er altså helt uklart.

I alle fall før jul

Styreleder Anne Enger sier til Østlendingen at hun har fått gode signaler om at saken skal behandles inneværende år, i alle fall før jul. Samtidig har hun inntrykk av at prosjektet kan bli forskjøvet ut i tid.

– Til nå har vi sagt byggestart tidligst i 2022. Nå sier vi byggestart senest i 2025, uttaler Enger. Hun mener det er riktig at Helse Sør-Øst bruker den tiden som er nødvendig før saken legges fram for styret.

Hanstad tror det blir tungt å realisere Mjøssykehuset - det gir håp for Elverum 

– Hvis det er behov for å klargjøre noe mer, er det bedre å gjøre det nå enn å komme med det senere. Dette vil jo ta mange år uansett. Vi er avhengig av et godt, riktig og framtidsrettet vedtak for Mjøssykehuset, som et enstemmig styre i Sykehuset Innlandet har gått inn for, sier Enger.

Hun opplyser at hun har gjort det klart overfor Helse Sør-Øst at det haster med et vedtak.

Økonomiske utfordringer

Samtidig har Helse Sør-Øst fått ny styreleder, tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem, som har fått en rekke vanskelige saker i fanget, saker som koster Helse Sør-Øst store penger.

Hamars tomtetilbud endrer ingenting: Står fast på Mjøssykehuset 

I styremøtet 14. juni vedtok styret å avbestille kontrakten om tjenesteutsetting av IKT-infrastruktur med selskapet DXC. I april vedtok styret å avlyse videre innføring av en felles IKT-løsning for radiologi etter de negative erfaringene fra pilotprosjektet ved Sykehuset Innlandet. Alt dette koster Helse Sør-Øst et tresifret antall millioner kroner.

Samtidig sliter Sykehuset Innlandet selv med økonomien. Budsjettoverskridelser på driften gjør at det er vanskelig for Sykehuset Innlandet å legge opp penger til investeringer.

Røntgen-skandalen i Sykehuset Innlandet får konsekvenser: Nytt røntgensystem byttes ut og skrotes