Vet at det egentlig ikke er noen vits i å snakke om snøen som falt i fjor.

Men på tur opp Nordåsvegen i dag falt blikket på det digre, nytrøska jordet – som kommunestyret nå har vedtatt at har utspilt sin rolle som matprodusent.

Hjertet sank i brystet – idet realiteten sank inn; dette kan i ettertid vise seg å bli det mest skjebnesvangre vedtaket siste år.

Flertallet prioriterte kommunens rykte som forutsigbar og framoverlent framfor bærekraftig, solidarisk og framtidsretta.

Googler du Ringsaker kommune og jordvern, hagler det overskrifter om hvor dårlig vi har vært – og tydeligvis fortsatt er – på akkurat dette.

Smak på ordet matjord, og tenk på brød og bolig. Hva smaker best? Hva gir mest mening?

Med 3 % dyrka mark, og under 40 % sjølforsyning, må vi her på berget ha tunga rett i munnen. Smaken kan fort bli besk, der vi sitter på vår egen nedbygde matjord og fyller spiskammerset med dyrekjøpte matvarer fra andre mer sultne enn oss.

Stortinget har heldigvis gått inn for å styrke jordvernmålet, og årlig bygge ned atskillig mindre matjord. Ja, bortsett fra Høyre og Frp da, de ville ikke skrive under på det.

Med Senterpartiet i regjering blir jordvern prioritert. Det utarbeides sentrale jordvernstrategier, og Ringsaker har etter ønske fra Senterpartiets lokallag søkt om og fått midler til egen lokal jordvernstrategi.

Bare synd at Arbeiderpartiet syntes den innskjerpinga kom litt brått på, og prioriterte boliger framfor mat.

Så da får du ta deg en tur forbi nå med det første, hvis du i eget øyesyn vil få med deg det 100 mål store jordet i den slake hellinga, med den dyrebare matjorda, opparbeidet av tidligere generasjoner med mål om å brødfø seg og sine.

I år var grøden 60 tonn med bygg, men det kunne fint vært sådd hvete der og. Mye mat i ei slik avling.

Husker du fortellinga om den kloke mannen som bygde huset sitt på fjell? Det er jo egentlig «piece of cake» for oss å ta slike kloke valg, her er mer enn nok av fjelltomter.

Ringsaker Senterparti vil jobbe for å bedre legge til rette for spredte, attraktive og fornuftige tomter.

For de som kommer etter oss er det bokstavelig talt ei mager trøst at matvaresikkerheten ble bytta bort mot kortsiktig vekst og klatring oppover på kommunenes Robekliste.