Skøytebana i Gaupen har eksistert i mange år, faktisk helt siden midten av 80-tallet. Anlegget har vært mye brukt av både unger i nærområdet og av skoleelever i gymtimene. Slik er det fortsatt, men aktiviteten tok seg kraftig opp under koronapandemien.

– Folk hadde tydeligvis et behov for å komme seg ut og mange benyttet anledningen til å oppdage fine ting i nabolaget.

Slik svarer Thomas Hisdal Eriksen, leder i Gaupen vel, når han skal forklare hvorfor bruken tok seg opp under pandemien.

Han legger til at den store interessen for å bruke bana har økt i styrke etter at koronapandemien var over. Da RB la turen innom, litt etter klokken 14.30 mandag ettermiddag, var det full aktivitet på banen. Det skal sies at noen var «utkommandert» for å være med på bildet, men det er ingen tvil om at skøytebana, som brukes til fotball om sommeren, er en populær arena.

Roser karene

– Ungene er nok hjemme for å spise middag før de legger turen til bana, men deretter er det full fart, sier Anders Østerhagen til Ringsaker Blad.

Han har unger som er flittige brukere av det flotte anlegget i Gaupen. Ved siden av seg har han Even Rud. Gaupdølen er en av tre pensjonister som sørger for at bana kan brukes til enhver tid. Sammen med Jan Erik Dalseng og Tor Sveen legger han hver vinter ned utallige timer for at små og store skal kunne boltre seg på isen.

– I vinter ble bana islagt og klar til bruk i romjula, forteller Rud til Ringsaker Blad.

Østerhagen tilføyer at de tre karene tar seg av vedlikehold og sørger for at bana alltid er klar til bruk.

– Even og de andre gjør absolutt alt. Vi kan bare komme og gå rett ut på skøytebana. De legger ned en kjempeinnsats, sier Østerhagen.

– Et viktig samlingspunkt

Rud og de andre har ikke tall på hvor mange timer de har lagt for å holde bana i orden. Rud forteller at han ikke teller timer, men synes det er givende å bidra til å skape aktivitet i nabolaget.

– Vi er pensjonister og vil ha litt å fare med, sier Rud til Ringsaker Blad.

Thomas Hisdal Eriksen kan fortelle at anlegget i Revlinghagan er åpent for alle. Også for Gaupen skole, som har benyttet bana i forbindelse med gymtimer i flere år. Nå har også allidretten i Ringsaker IL meldt sin interesse.

Bana er utstyrt med lyskastere, og lyset slukkes ikke før klokken 22.00 hver eneste kveld. Og mens ungene boltrer seg på isen, koser de voksne seg rundt en nyinnkjøpt bålpanne.

– Skøytebana har blitt et viktig samlingspunkt for store og små, slår Hisdal Eriksen fast.

Bor 20 meter unna

På isen ser han fire ivrige gutter i full utfoldelse. En av dem er Henry Sveen, barnebarnet til en av ildsjelene, Tor Sveen.

Henry er kanskje en av dem som brukes banen mest.

– Dette er en kjempebra bane og i tillegg bor jeg ikke mer enn 20 meter unna. Jeg er her nesten hver eneste dag, sier han ivrig.

– Det er fint å ha en bane i nabolaget, da slipper vi å reise til Moelv eller Brumunddal for å gå på skøyter, sier han.

På den andre siden av bana er fire venninner i full gang med å boltre seg på isen.

– Vi synes det er kjempemoro å gå på skøyter, og bana er veldig fin, sier Melissa Bjørgan, Victoria Brenden Mollan, Isabella Brenden Petersen og Saga H. Østerhagen.