Selv om både det klassiske juleølet, som selges på Vinmonopolet, og det alkoholfrie juleølet er testet de siste ukene, er det ingen grunn til å glemme klassisk juleøl med butikkstyrke.

Det er jo gjerne i butikkene at de aller fleste gjør sine juleølinnkjøp, og det er uten tvil mye godt å finne i ølhyllene der også.

Butikkjuleølene har naturlig nok et moderat alkoholinnhold, maks 4,7 prosent, noe som kanskje gjør dem til et vel så godt følge til julematen, som juleølene av sterkere type.

Det meste av butikkjuleølet selges på boks. Årets test av utvalgte juleøl på boks fra dagligvarebutikkene endte på denne måten:

Aass Bryggeri: Aass Juleøl (terning 6)

Her er et skikkelig godt butikkjuleøl! Ølet (4,7 prosent) er mørkebrunt og klart med et flott rødskjær og et fint, gulbrunt skum. Det har en innbydende duft av malt og karamell. Ølet er velbalansert med en lett bitterhet og en god maltsødme med preg av brent malt.

Ringnes Bryggeri: Frydenlund Juleøl (terning 5)

Dette er et mørkt og klart øl med en dyp rødfarge og et gulbrunt skum. Det er knekk og karamell i aromaen. Ølet (4,6 prosent) er avrundet med mye sødme og en perlende bitterhet i smak og ettersmak. Ølet inneholder lakris, men det er ikke lett å kjenne noe til lakrispreget, selv om det nok bidrar til helheten.

Berentsens Brygghus: Juleøl (terning 5)

Her er det tradisjonelle butikkjuleølet fra Berentsens Brygghus. Ølet (4,7 prosent) er mahognibrunt og klart med et fint rødskjær, et gulbrunt skum og en maltpreget aroma. Ølet har god maltsmak med umiskjennelige brente toner. Ølet er fyldig, og det har en frisk bitterhet i ettersmaken. Det er et riktig så godt juleøl av butikktype.


Grans Bryggeri: Julegran Juleøl (terning 4)

Juleølet fra Sandefjord er av det litt bitre slaget, og det er et godt valg dersom du ønsker mer humlebitterhet enn maltsmak i juleølet ditt. Ølet (4,7 prosent) er klart, mørkebrunt og rødlig. Det har et gulbrunt skum og en lett humlearoma. Smak og ettersmak byr først og fremst på en nokså tydelig bitterhet.

Ringnes Bryggeri: Ringnes Juleøl (terning 4)

I dette ølet er det sødme som gjelder. Ølet er mørkebrunt og klart med et vakkert rødskjær og et stort, gulbrunt skum. Ølet (4,6 prosent) har en florlett humlearoma og innslag av bitterhet både i smak og ettersmak. Likevel er dette først og fremst et helt ok øl med mye maltsødme.

Ringnes Bryggeri: Tuborg Juleøl (terning 4)

Dette er et brunt, litt rødlig øl med et gulbrunt skum. Det har en lett maltpreget aroma. Ølet (4,5 prosent) har en rund smak med bra sødme, innslag av brent malt og noe bitterhet. Det er brukt lakris i ølet.

Hansa Bryggeri: Hansa Juleøl (terning 3)

Her er et mørkebrunt, nesten rødt øl (4,7 prosent) med et gulbrunt skum og en innbydende karamellaroma. Dessverre byr smaken på en liten nedtur etter den oppløftende innledningen. Ølet har moderat sødme og en litt forstyrrende humlesnert til slutt i ettersmaken.

Macks Ølbryggeri: Mack Juleøl (terning 3)

Dette er også et helt ordinært juleøl. Fargen er det ikke noe å si på. Ølet (4,5 prosent) er mørkebrunt og klart med et fint rødskjær. Det har en lett humleduft, men en skuffende tam smak. Det er selvsagt noe sødme og noe bitterhet i smak og ettersmak, men så mye mer byr ikke ølet på rent smaksmessig.

Lese flere juleøltester her:

Les også

Test av klassisk norsk juleøl - hvem blir testvinner?

Les også

Det beste og det verste alkoholfrie juleølet