Thor Gotaas om Berger Langmoen: Mannen fra Finnskogen som skapte et industrieventyr i Brumunddal

GJESTER RB-PODDEN: Forfatter og brumunddøl Thor Gotaas.

GJESTER RB-PODDEN: Forfatter og brumunddøl Thor Gotaas. Foto:

Hva hadde Brumunddal vært i dag uten en kar fra Åsnes Finnskog? Forfatter Thor Gotaas har noen tanker.

DEL

Lytt til podkasten nede i saken: – For å skjønne Brumunddal og delvis Ringsaker kommune, så må du vite om Berger Langmoens historie, for den har vært så viktig at det er umulig å tenke seg Brumunddal og Ringsaker i dag uten Berger Langmoens innsats og bidrag som industrigründer.

Ordene tilhører forfatter og brumunddøl Thor Gotaas, som nok en gang gjester RB-podden, denne gang for å fortelle om mannen som ikke ønsket at arbeiderne skulle organisere seg, men som også spanderte teatertur til Oslo for 800 brumunddøler.

Hør om den skjebnesvangre augustdagen i 1934, da en diger svart røyksøyle steg til værs over Brumunddal, og hør den grusomme historien om da Langmoen ble arrestert, torturert og kastet i fengsel under krigen.

Hør om en tid der det ble servert en type mat til dem med tennene på plass, en annen type til dem med gebiss og en tredje variant til dem uten både tenner og gebiss. Hør om da Max Manus besøkte Langmoen, hør om hvem det hang bilde av i mange hjem i Brumunddal og hør om det er sant at to murere kjørte moped rundt og rundt uten sikring høyt oppe på et stillas da de drev med vedlikeholdsarbeid på den velkjente Langmoen-pipa.

Du finner i tillegg RB-podden på Spotify og iTunes!

Har du tips og innspill til hva vi kan ta opp i podkastene våre? Send oss gjerne ditt tips til redaksjonen@ringsaker-blad.no eller på RBs Facebook-side.

Artikkeltags