De er begge elever på VG1 Salg, service og reiseliv, klassen som skal drifte pilotprosjektet. Fritidsklubben er samarbeidspartner og skal hjelpe til med å markedsføre tilbudet i sine kanaler.

Ungdomskaféen skal i første rekke ha åpent en kveld i måneden med oppstart 8. mars. Firmaet Ringsaker Café Ungdomsbedrift er i den anledning etablert, og det er June Stendahl Thorsen som er daglig leder. Hun og markedsføringsansvarlig Rakel Seljelv-Valen gleder seg veldig til å komme i gang med prosjektet, og ser stor nytteverdi i dette.

– Det å ha et slikt ansvar er noe vi tror kommer til å bli veldig verdifullt og lærerikt for oss, sier duoen.

Av ungdom, for ungdom

Men det er ikke for at de sjøl skal kunne høste erfaringer at de vil etablere ungdomskafé. Det er fordi de har sett at behovet er der.

– Vi har jo kafé på skolen med jevne mellomrom og det er alltid veldig populært. Ved å ha det i sentrum kan vi bidra til å gi ungdom et sted å være på kveldstid, sier de driftige jentene.

Magnus Nysveen er leder for Brumunddal og Nes Fritidsklubb, og kan fortelle at ungdommene i lengre tid har ønsket seg en kafé. I høst fikk de en forsmak på hvordan dette ville bli tatt i mot i forbindelse med at RingsakerOperaens forestillinger gjorde ungdomsklubben husløse en kort periode. Da fikk de være på bakeriet ved torget, og dette var meget populært.

– Men vi vil at et sånt tilbud skal være av ungdom og for ungdom. Derfor inviterte vi Jeanette på et møte og vi fant fort ut av ting, sier Nysveen og sikter til Jeanette Skaug Dale.

Hun er faglærer for Salg, service og reiseliv, og syntes forespørselen var midt i blinken.

– Dette er akkurat i den gata vi opererer i, og klassa var veldig positive til dette, sier hun.

Ville på Pimpernell

Videre forteller hun at hele klassa er engasjert i prosjektet, men at det er seks elever som vil være involvert i driften pr. kveld. Noe av hensikten med prosjektet er at elevene skal løse utfordringene de blir stilt overfor på egenhånd.

– De må sjøl finne ut av dette med bemanning, innkjøp og markedsføring, sier Skaug Dale.

Ungdomskaféen vil for øvrig bli å finne i samme bygg som Matfatet, midt i Brumunddal sentrum.

– Vi snuste på Pimpernell for det ville jo passet perfekt for oss. Vi så også på andre muligheter, men det er vanskelig å få leid et lokale kun for en dag i måneden. Vi har forståelse for at gårdeierne ikke vil det, sier Skaug Dale.

Om de ønsker å lage mat sjøl er det strenge regler å forholde seg til, så det har de gått bort fra. De har i stedet inngått et samarbeid med Peppes Pizza for å tilfredsstille sultne ungdommer.

Hvor vidt ungdomskaféen videreføres etter de tre onsdagene som inngår i prøveprosjektet, er opp til kommunen.

– Vi tar en evaluering etter at disse tre onsdagene er gjennomført, sier Nysveen.