I ukene 25, 26, 32, 33 og 40 tilbyr Geitmyra Ringsaker firedagers, gratis kokkeskole for de som går på 8. til 10. trinn. Hver dag avsluttes med felles måltid. Kurset har ekstra fokus på bærekraft og gode matvalg, kan Mona Ek fortelle.

– I Norge går 400.000 tonn spiselig mat rett i søpla hvert eneste år. Private husholdninger står for halvparten av matsvinnet. Dét må vi gjøre noe med.

Geitmyra Ringsaker ligger midt i matfatet og er hele Innlandets matkultursenter for barn. Hver eneste dag spiser barn og voksne over hele landet mat som kommer fra Ringsaker.

Fløten i kaffen, svinesteken med poteter og kornet i matpakkebrødet er resultatet av stolte, dyktige jordbrukere i Ringsaker. Likevel er det ingen selvfølge at barna som vokser opp i en av landets største landbrukskommuner kjenner til produksjonen, foredlingen og bruken av råvarer.

– Vi jobber for at barna skal bli stolte av stedet de kommer fra og vi brenner for å gi barn og ungdom jordnær og praktisk kunnskap om mat. Forståelse og innsikt om mat og matproduksjon er livsviktig i et folkehelseperspektiv og i den bærekraftige sammenhengen for en grønn framtid, sier Ek.

Geitmyra Ringsaker åpnet dørene i oktober 2018 og holder til i Brumunddal på historiske Granerud gård, der Ringsaker kommune leier og har gjort om det gamle fjøset til Per Dobloug til undervisningskjøkken og kurslokaler. På Geitmyra finner man dyrkekasser, lavvo, meitemarkhotell, pizzaovn, hydroponisk dyrkevegg, kornkverner og et stort engasjement for alt som spirer og gror.